Hrvatski radio

Radio Pula

USKOK: Flego oštetio Buzet za pola milijuna kuna

20.01.2014.

14:20

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK je podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flege kojega tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna.

USKOK mu, kao gradonačelniku Buzeta, stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.


Protuzakonit pravilnik
Za troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto a ostalim suradnicima za po 10 posto. Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave.

Donošenjem protuzakonitog pravilnika, Flego je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna a suradnicima 175.568,43 kune.

Isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće proračun Grada Buzeta oštećen je za ukupno 539.543,22 kune, navodi se u USKOK-ovom priopćenju, objavljenom danas na internetskoj stranici DORH-a.

USKOK je optužnicu protiv Flege podigao pred Županijskim sudom u Rijeci. U priopćenju o optužnici navode se samo inicijali, godište i tadašnja funkcija okrivljenika, prenosi Hina.

Istarski župan Valter Flego u svojoj se izjavi medijima pozvao na odluku Državne revizije koja je, prema njegovim navodima, radu gradske uprave Buzeta dala čistu peticu.

Ovo Istra od novog župana nije zaslužila, a za starog se zna, komentirao je Damir Kajin, nezavisni saborski zastupnik. I zbog toga Istra danas nazaduje i pada joj bruto društveni proizvod u usporedbi s drugim županijama. Kada je povjerenstvo Ministarstva uprave utvrdilo da su oštetili proračun Grada Buzeta, svima je bilo sve jasno.

Zapisnikom o nadzoru Ministarstva uprave, provedenom u svibnju prošle godine u Gradu Buzetu, utvrđeno je kako lokalni dužnosnici, osim plaće i osiguranja za staž te stvarnih materijalnih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti, nemaju druga materijalna prava, odnosno pravo na dodatke na plaću vezane uz profesionalno obnašanje dužnosti, jer to sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi mora biti posebnim zakonom propisano.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.