Hrvatski radio

Radio Pula

USKOK istražuje kupnju uljare San Lorenzo

25.02.2014.

17:21

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavni ulazak USKOK-a i kriminalističke policije u vodnjansku uljaru San Lorenzo, koju je županijska tvrtka AZZRI kupila županijskim novcem, i dalje izaziva veliko zanimanje javnosti.

Radi osnivanja županijskog centra za maslinarstvo prije dvije godine AZZRI je za tu transakciju izdvojio 4,7 milijuna kuna županijskog novca, te preuzeo na sebe još 5,7 milijuna kuna kredita. 

HRT otkrio još jedan sporni kredit HBOR-a
Državna revizija u svojem je izvješću osporavala činjenicu da županija nije izradila analizu isplativosti kupnje uljare i utvrdila je li je povoljnije kupiti ili zakupiti. U međuvremenu je županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, nakon izjave HTV-u kako se cijeli postupak pregovaranja vodio u uredu tadašnjeg župana Ivana Jakovčića, smijenjen s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Istarskog vodozaštitnog sustava, što se u javnosti protumačilo kao kazna za njegove javne istupe u vezi s kupnjom uljare.

Sporno bi moglo biti i to što je pri kupnji korišten HABOR-ov kredit kojim bi trebalo poticati proizvodne djelatnosti, istaknuo je Damir Kajin. Prije dvije godine osporavali smo činjenicu da županija javnim novcem ulazi u tržišnu utakmicu s privatnim uljarama koje su sve ionako radile u teškim uvjetima i bile opterećene kreditima, istaknuo je Ivo Uccio Miletić, bivši županijski vijećnik. Danijel Ferić, županijski vijećnik SDP-a, danas je u Puli najavio kako će tražiti tematsku sjednicu skupštine Istarske županije na kojoj bi se utvrdilo kako se troši novac iz županijskog proračuna. 

Kako bi se donio konačan sud o ispravnosti županijskog ulaganja, potrebno je sačekati rezultat USKOK-ove istrage, no ostaje sporna činjenica da je javni novac utrošen za spašavanje privatne investicije te da je jedan od prodavača u to vrijeme radio za županiju kao viši županijski pravni savjetnik te je višestruko osuđivan za krivotvorenje službenih isprava i zloporabu položaja 2003. godine. Za isto kazneno djelo 2007. i konačno 2009. pravomoćno je proglašen krivim za sklapanje štetnog ugovora.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.