Hrvatski radio

Radio Pula

Uskoro radovi na rekonstrukciji kanalizacijske mreže

18.12.2014.

14:47

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poreč se u novoj godini pretvara u veliko gradilište. Potpisanim ugovorom između gradskog komunalnog poduzeća i najpovoljnijeg ponuđača-konzorcija triju tvrtki, kreće se u novu fazu EU projekta. Na redu je izmiještanje postojećih uređaja i rekonstrukcija postojeće kanalizacijske mreže.

Rekonstrukcija i izgradnja u brojkama znače: 22 i pol kilometra kanalizacijskih cijevi i 26 crpnih stanica. Statistika malo pomaže Porečanima, no rezultati slijede nakon 16 mjeseci radova koji počinju u veljači.

Rezultati znače i čisto more, što Europa od nas i traži. Jer osim kanalizacijske mreže, spriječit će se otpuštanje otpadnih voda u more i korištenje te, ali pročišćene vode za navodnjavanje. Dodajmo i da je Poreč projektu vrijednom 500 milijuna kuna, cijenu smanjio na 400 milijuna. To je konkretna ušteda i za građane.

Primjer porečkog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda slijedit će Rovinj, Umag, Novigrad i na kraju Pula centar. Konačni cilj trebali bi postići za četiri godine.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.