Hrvatski radio

Radio Pula

Vallelunga dijeli sudbinu mnogih državnih nekretnina

26.08.2014.

22:13

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Desna obala pulskoga zaljeva ničija je zemlja. Ona doduše formalno ima vlasnike: donji dio, Monumenti, u koncesiji je Danka Končara, a gornji, Vallelunga, državno je vlasništvo.

Ali to se ni po čemu ne može primijetiti. Vallelungu, kao i Monumente, polako guta trava i korov. Sve što se iz napuštenih vojarni moglo odnijeti i prodati, nestalo je. Zašto je država ovako kriminalno nemarna prema vlastitoj imovini? Na to nema odgovora. Barem ga nama iz Ureda za upravljanje državnom imovinom nisu poslali.

Emil Jurcan iz inicijative 'Volim Pulu' kaže kako je očito da je gradu zapravo više u interesu da objekti od kojih su neki kulturno dobro propadnu nego da se stave u funkciju.

Premda je dobio Vallelungu na privremeno korištenje, Grad Pula se ne smatra njezinim skrbnikom. Ne žele ulagati u imovinu koja nije njihova. Kada bi dobili vlasnički list, ovdje bi, tvrde, napravili putnički terminal, kako bi kruzeri mogli pristajati u Puli. 

Divljina nadomak grada postala je omiljena destinacija ribiča, vlasnika pasa, biciklista. 

Iz inicijative 'Volim Pulu' misle da bi se daljnja devastacija Vallelunge spriječila kada bi se u njezine objekte smjestili mali proizvođači, obrtnici i udruge. Svi kojima je potreban prostor za rad koji si ne mogu priuštiti. 

Više pogledajte u videoprilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

13 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR