Hrvatski radio

Radio Pula

Veselo u pulskom Down sindrom centru

21.03.2014.

13:07

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom osobito je veselo u Puli, gdje je smješten jedini hrvatski Centar za Down sindrom.

Premijerno je prikazan dvominutni video spot, koji se prikazuje na području cijele Europske unije, a u kojem nastupaju i hrvatska djeca.

Centar za Down sindrom u Puli djeluje već devetu godinu i jedini je takav u Hrvatskoj. U njemu borave djeca od predškolske do adolescentske dobi iz cijele Hrvatske, uz svu cjelodnevnu stručnu i roditeljsku pomoć. Surađuje i sa sličnim centrima u svijetu, pa otuda i hrvatska djeca u video spotu, snimljenom u Milanu, kojim se nastoji senzibilizirati europska javnost na problem osoba s Downovim sindromom. Ravnateljica Centra Branka Butorac i sama je majka 'down djeteta'.

Od prošle godine u radu Centra sudjeluju i roditelji iz svih krajeva Hrvatske. Borave zajedno sa svojim djetetom u Centru, a prema riječima jedne majke iz Vodica, napredak djece osobito je vidljiv.

Ne zaboravite obući šarene čarape!

Na Svjetski dan Downovog sindroma u pulskom je centru fešta, pleše se, svira i pjeva, no to je ionako njihova svakodnevnica, jer oni to uostalom čine baš svaki dan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.