Hrvatski radio

Radio Pula

Vinske omotnice, potpore vinarima

28.02.2014.

21:22

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu takozvane 'vinske omotnice' naši će vinari do 2018. moći godišnje dobiti nešto manje od 12 milijuna eura. Pojedinačno će za svoje projekte moći dobiti potpore od tri tisuće do čak milijun i pol eura.

Pomoći se nadaju i istarski vinari. Potpore će se davati za tri mjere pa se vinari mogu javiti za ulaganja u obnovu postojećih vinograda, investicije u vinarije, unapređenje imanja, podruma i opreme te za marketing vina i promidžbu na trećim tržištima, odnosno zemljama izvan Europske unije.

Te su mjere odabrane u suradnji s domaćim vinarima koji su procijenili da su upravo one u ovom trenutku najpotrebnije. Osim toga, prilagođene su manjim proizvođačima kojima je u 'vinskoj omotnici' osigurano u postotku više novca nego onim velikima, objašnjava Ivica Matošević, predsjednik Udruženja istarskih vinara Vinistra. U cijeloj 'vinskoj omotnici' pola sredstava namijenjeno je obnovi vinograda i vinarija, ali će prijavljeni projekti morati predstavljati tehnološki napredak.

Natječaj će biti dobar test za naše vinare i da se educiraju u apliciranju projekata za europski novac, a neki od njih već imaju dobra iskustva u sklopu pretpristupnog IPARD programa. Važno je da se sredstva koja se nude što više iskoriste, upozorava Matošević, jer će o tome ovisiti 'težina vinskih omotnica' nakon 2018.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.