Hrvatski radio

Radio Pula

Više mjesta za starije u domovima

04.03.2014.

10:34

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon pet godina gradnje u Umagu bi početkom svibnja trebao biti otvoren Dom za starije i nemoćne osobe. Investicija je vrijedna 50-ak milijuna kuna, a zanimanje su iskazale mnoge osobe starije dobi.

Potreba za takvom ustanovom velika je i na području Buzeta gdje se planira nadogradnja tamošnjeg Doma za starije i nemoćne, a novac bi se namaknuo iz europskih fondova. 

Gradnja Doma za starije i nemoćne osobe u Umagu je jedna od najznačajnijih investicija koja će zbirnuti mnoge osobe starije životne dobi iz Umaga i šireg područja. Dom se prostire na 4.500 četvornih metara i pružao bi vrhunsku uslugu korisnicima. 50-ak osoba bit će smješteno u stacionaru, oko 50 u stalnom smještaju, 30-ak će se koristiti uslugama doma kroz dnevni boravak, a gerontodomaćice pružat će i uslugu pomoći u kući. 

I dok će Umažani dobiti novi Dom za starije i nemoćne, u Buzetu se pak planira proširenje sadašnjeg. Tamošnji dom sada ima 50-ak korisnika, a veliko je zanimanje ne samo starijih građana Buzeta, nego i starijih osoba iz drugih dijelova Hrvatske pa čak i iz Slovenije. Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić kaže kako je jedan od prioriteta za taj projekt namaknuti sredstva iz Europske unije.

Osim u Buzetu i Umagu, potreba za gradnjom ili pak proširenjem postojećih Domova za starije i nemoćne osobe prepoznata je i u drugim gradovima u Istri gdje se također na odgovarajući način planiraju zbrinuti osobe treće životne dobi.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem govori i umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.