Hrvatski radio

Radio Pula

Više vodne naknade naštetit će kampovima

28.01.2014.

15:51

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vladina odluka o povećanju vodne naknade, nakon povećanja PDV-a na smještaj, izravno šteti kamping sektoru. Dodatni parafiskalni i fiskalni nameti smanjuju konkurentnost hrvatskih kampova, a dovode i do smanjenja zapošljavanja te smanjenja ionako malih investicija.

Vladin potez u Kamping udruženju nisu dočekali s odobravanjem. Zaboravljaju da smo mi na smještaju koji čini 90 posto prihoda jednog kampa ili hotela imali već 8 godina stopu od 10 posto koja je bila među višima na mediteranu, ali i pak konkurentna. Sada dignuta s 10 na 13 posto, ukupni iznos oko 400 milijuna kuna, kaže Tihomir Nikolaš, predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske. 

Toliko je država s povećanjem naknade za zaštitu voda, naknade za obnovljive izvore energije te PDV-a na smještaj uzela turističkom sektoru. Četiristo milijuna kuna inače namijenjenih za investicije i zapošljavanje. Potvrđuju to i u najvećem kampu u Istri s kapacitetom od oko 16 tisuća gostiju.

Samo povećanje vodne naknade s 1,35 kn na 2,85 kn 200 posto će utjecati oko 10% na povećanje cijene vode. a s 10 posto na 13 očito je velik izdatak. Primjer kampa Lanterna i Solaris negativno će utjecati oko 2,5 milijuna kuna, istaknuo je Bruno Raduš, direktor kampa Lanterna.

Cijene su definirane prije i ne mogu se, kažu u udruženju, prilagođavati kako se povećavaju porezi u Hrvatskoj. Time bi ionako bili još manje konkurentniji. Jer stope PDV-a na Mediteranu variraju do 10 posto. Grčka ima 6,5 posto, Portugal šest, Italija, Francuska, Španjolska 10 posto. Negdje se taj manjak novca mora odraziti.

To konkretno znači da ćemo morati smanjiti investicije koje su ionako usporene jer tri godine nakon donošenja zakona o turističkom zemljištu nije sklopljen nijedan ugovor o koncesiji, dodao je Nikolaš.

Primjerice, u Solarisu na oko pet tisuća gostiju, koliki je kapacitet kampa, postoji jedan bazen. A drugi se, čime bi se podigla razina usluge, ne može graditi dok se ne potpišu spomenuti ugovori. Kao da se direktno i namjerno lupa po turizmu od kojeg ionako svi puno očekuju. A najviše oni koji donose nove namete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.