Hrvatski radio

Radio Pula

Vodnjan: u dva tjedna 150 zapisnika o bespravnoj gradnji

28.01.2023.

10:25

Autor: HRT

Mandriol

Mandriol

Foto: ustupljena fotografija / Grad Vodnjan

Od 11. do 26. siječnja 2023. komunalni redari i djelatnici uprave Grada Vodnjana sastavili su oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na priobalnom području Peroja i Barbarige. Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih zahvata u prostoru. Svi će oni biti obrađeni u narednim danima i o njima sastavljeni zapisnici. Komunalno redarstvo je po završetku edukacije na temu bespravne gradnje, koju je za Grad Vodnjan provela tvrtka Eko Adria iz Pule, pozornost usmjerilo na mobilne objekte u domeni ovlasti komunalnog redarstva te na zemljišta na kojima je tek vidljiva namjera izgradnje ilegalnih objekata. 

Vodnjan - besrpravna gradnja

Vodnjan - besrpravna gradnja

Foto: ustupljena fotografija / Grad Vodnjan

Sastavljani zapisnici upućuju se vlasnicima objekata na očitovanje, nakon čega se nastavlja postupak za uklanjanje objekta. Dosad nije stiglo još nijedno očitovanje na poslane zapisnike. Dinamiku izdavanja rješenja o uklanjanju donekle narušava i situacija ako je vlasnik objekta strani državljanin, a takvi su u većini. U tom slučaju, uz poslani zapisnik, vlasnika se mora upoznati i s obvezom imenovanja punomoćnika za primanje pismena u Republici Hrvatskoj. U rješenju o uklanjanju bit će određen rok do kad se građevine i naprave moraju ukloniti. Ukoliko to vlasnici ne učine, moguće im je izreći najveću kaznu u visini prosječne dvije godišnje bruto plaće u Hrvatskoj, što iznosi približno 33.000 eura. U Gradu Vodnjanu predvidjeli su izricanje prve kazne u iznosu od 20.000 eura te postupno uvećanje daljnjih kazni do maksimalnog iznosa, sve dok vlasnik ne ukloni objekt.


- Vidljivo je da je u proteklih 15 dana nastala panika među vlasnicima ilegalnih objekata u negrađevnom području. Telefoni u gradskoj upravi su se užarili, zovu nas da ispitaju koliko smo ozbiljni u svojem naumu. Objekte na području Peroja i Barbarige najviše imaju stranci, državljani Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, ali ima dosta i hrvatskih građana. Govore nam i da su im pri kupnji negrađevnog zemljišta rekli da je dozvoljeno postavljanje kućica i slični zahvati, čak i gradnja. Možda je to nekome prije bilo i prihvatljivo, ali sigurno nije bilo dozvoljeno. S druge strane zove nas i puno domaćeg stanovništva koji nam daju podršku za uvođenje reda u prostoru. Ozbiljni smo u svom naumu i nećemo stati! Upregnuli smo sve raspoložive snage, a pokušavamo se i dodatno ekipirati. Zato smo i raspisali natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara - kaže gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.


Vodnjan: bespravna gradnja na obali

Vodnjan: bespravna gradnja na obali

Foto: ustupljena fotografija / Grad Vodnjan

Redari svakodnevno češljaju teren, popisuju stare i nove slučaje raznih intervencija u prostoru, gradnje, parcelacije, krčenja šuma, postavljanje objekata, kopanje jama i infrastrukture, ograđivanja... Temeljito obilaze teren, poznata divlja naselja i područja kao što su Puhov gaj (Kontrada), okolica Mandriola, naselje 1. maj, Fine, Bođinka... Na terenu najviše zatječu mobilne kućice, kamp-kućice te modularne kontejnere. Neki od njih su obloženi čak i fasadom, zabilježeni su kao kuće za odmor i posjeduju kućni broj.


Panika je vidljiva i na terenu. Komunalni redari evidentirali su više objekata na kojima su proteklih dana izvedeni radovi da bi izgledalo kao da su njihovi mobilni objekti zapravo čvrste i zidane građevine i da nadilaze ovlasti komunalnih redara. Trenutni je trend obložiti kamp i mobilne kućice materijalom za izolacijsku i ukrasnu fasadu, no golem broj tih objekata već je ranije dokumentiran i vrlo je lako provjeriti o kakvoj se građevini ili objektu radi.- Pozdravljam tu inicijativu i rado ćemo pružiti potporu stranici bespravnagradnja.hr. Pozivam i građane da prijavljuju divlju gradnju, posebno u njenom začetku. Međutim, Grad Vodnjan sad je koncentriran na konkretnu akciju i na konkretnije predmete i proceduru, kako se ne bi dogodilo da pojedini slučajevi budu pravno osporavani na sudu. To je trenutno naša najveća briga. U ovaj je projekt uključen veliki dio zaposlenika Grada te im zahvaljujem na golemom angažmanu. I župan Miletić nedavno je nedvosmisleno dao potporu našim nastojanjima da uvedemo reda u prostoru te vjerujem da će svoju podršku izraziti i kroz ovlasti koje ima na županijskoj razini te utjecajem na državnoj. Nužno je da državni inspektorat počne s angažiranijim radom na zaštiti našeg prostora - zaključio je gradonačelnik Pastrovicchio.


Mobilne kuće

Mobilne kuće

Foto: ustupljena fotografija / Grad Vodnjan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

16 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR