Hrvatski radio

Radio Pula

Vrijeme je istarskih pršuta

07.01.2014.

15:48

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovdašnji su pršutari s uzgajivačima svinja dogovorili uzgoj za svoje potrebe. Time pršutari dobivaju kvalitetnu sirovinu, a uzgajivači siguran plasman. Premda je istarski pršut već zaštićen oznakom izvornosti, svinje uzgojene na domaćem području važne su i za zaštitu ostalih proizvoda od svinjskog mesa.

S farme obitelji Licul u Čepiću istarskim je pršutarima isporučeno dvadesetak svinja. Prvih uzgojenih u Istri za njihove potrebe. Svinje pasmine landras hranjene su kao nekad. Kvaliteta je sigurno bolja jer ne jede koncentrat, već prirodnu hrana, recimo kukuruz i ječam, kaže Igor Licul iz Čepića.

Otkupna je cijena 19 kuna za kilogram žive vage, pa se uzgajivači nadaju daljnjem zajamčenom otkupu. Pršutari su zadovoljni kakvoćom sirovine. No, vrijednost ovakve suradnje, ističu, daleko je veća. Tako postižemo razvoj istarskog seljaka, sela i poljoprivrede, rekla je Hani Hreljak Belić, proizvođačica istarskog pršuta.

Uz istarski pršut namjerava se zaštititi i ostale proizvode od svinjskog mesa: od pancete i kobasica do ombola. Bez vlastitog uzgoja to se ne može. Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović istaknuo je da kroz 5 - 10 godina žele osigurati barem 50 posto mesa na području Istarske županije, što je dugoročan i mukotrpan proces.

Zaživi li ova nedavno pokrenuta inicijativa o organiziranom uzgoju svinja za istarske pršute i druge proizvode, bit će to prva uspostava takva sustava u Istri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.