Hrvatski radio

Radio Pula

Za 'Naš potok' 2.009 potpisa

15.01.2014.

15:08

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak 2.009 građana potpisalo je peticiju građanske inicijative 'Naš potok' kojom traže odustajanje od projekta Hrvatskih voda uređenja korita vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta Rijavec.

Članovi Inicijative potpise su predali Gradu Pazinu odakle pak poručuju da će osnovati radnu skupinu koja bi trebala utvrditi kako najbolje urediti, ali i pritom zaštititi vodotok Pazinčice.

Peticijom pod naslovom 'Protivim se projektu Hrvatskih voda kojim se planira kanaliziranje vodotoka Pazinčice' inicijativa 'Naš potok' traži od Grada Pazina, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Natura Histrice da zaustave projekt Hrvatskih voda u planiranom obliku. S obzirom na to da su dosadašnja iskustva već pokazala destruktivnu intervenciju Hrvatskih voda u vodotok Pazinčice uzvodno od sela Ivoli, članovi inicijative smatraju da treba osmisliti ekološke načine uređenja Pazinčice kojim će se, kaže koordinatorica inicijative Marina Ladavac Sertić.

Projekt Hrvatskih voda proveo bi se zbog erozije zemljišta i poplava, štetnih posebice za tamošnje poljoprivrednike, njime bi se u jednom dijelu ispravio vodotok Pazinčice, a u Inicijativi kažu kako gradnja nasipa, betonskih mostova, kanala i ograda predstavlja opasnost za rijeku. Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, i sam potpisnik peticije, kaže kako vodotok treba regulirati, no istovremeno ga i zaštititi.

Radna skupina, koju je osnovao Grad Pazin, trebala bi u roku od 6 mjeseci donijeti odluku kako najbolje urediti vodotok i istodobno očuvati prirodan tok Pazinčice u kojoj žive i mnoge zaštićene vrste, ali u kojoj uživaju i rekreativci, šetači, ribiči i kupači kojima je svakako u interesu da se zaštiti rijeka i njezin okoliš.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.