Hrvatski radio

Radio Pula

14:12 / 12.02.2014.

Autor: Marko Bijažić

Zajednička registracija istarskog pršuta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i njegov slovenski kolega Dejan Židan u utorak su iz Varaždina pozvali hrvatske i slovenske proizvođače istarskog pršuta da pokrenu postupak zajedničke registracije istarskog pršuta s obiju strana granice.

Ministri su u Varaždinu razgovarali o iskustvima u primjeni Zajedničke poljoprivredne politike, inicijativi za buduću suradnju u području ruralnog razvoja, kao i o mogućnostima budućeg zajedničkog nastupa u zaštiti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Židan je najavio da će se za dva tjedna okupiti poljoprivredni proizvođači s obje strane granice kako bi se definirao projekt koji će značiti budući zajednički nastup pri registraciji i zaštiti proizvoda, a odvijat će se pod patronatom dvaju ministarstava. Jakovina je dodao da i Europska komisija podupire zajednički nastup s regionalne razine.

Pokazat ćemo da se naši proizvođači mogu uskladiti i dogovoriti za zajedničke proizvode, zajedničkog naziva koji su obilježje cijele regije. Takav način omogućit će još bolji nastup i rezultate. Nas dvojica ministara dat ćemo podršku, a naše stručne službe tehničku potporu. Proizvođači su ti koji moraju imati dobru volju, razumijevanje, komunikaciju te uskladiti svoje interese,rekao je Jakovina.

I dok se najavljena suradnja odnosi na sve buduće proizvode koje će proizvođači htjeti registrirati i zaštiti, a ministar Jakovina tvrdi da već sada postoji popis 20-ak proizvoda, dvojica ministara priznaju i da postoje otvorena pitanja (zaštita terana, istarskog pršuta te kranjske kobasice). Jakovina smatra da tri proizvoda, oko kojih postoje otvorena pitanja, neće biti kamen spoticanja u budućoj suradnja, a tvrdi da je i tu moguća suradnja i dogovor. Slovenski ministar istaknuo je da kod tih pitanja namjera nije bila da Slovenija napravi štetu Hrvatskoj, a vjeruje da ni Hrvatska ne želi raditi štetu Sloveniji.

Kako poziv komentiraju u Istarskoj županiji, poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.