Hrvatski radio

Radio Pula

Zaštita od maslinova svrdlaša

16.05.2014.

10:51

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Masline su pred cvatnju pa je idućih dana pravo vrijeme za poduzimanje agrotehničkih mjera za suzbijanja maslinovog svrdlaša. Već je prisutan u maslinicima južne Istre gdje je prošle godine počinio najviše štete.

Maslinari južne Istre još se nisu oporavili od gubitka koji im je prošle godine nanio maslinov svrdlaš. No, za razliku od lani, ove godine u borbi protiv tog moćnog štetnika mogu računati i na prvi učinkoviti insekticid registriran isključivo za uporabu u maslinicima.

Inicijativu za njegovu registraciju u Ministarstvu poljoprivrede dala je vodnjanska udruga Agroturist, kaže njezin predsjednik Franko RagužProblem je međutim što se imidan ne može nabaviti u Hrvatskoj, nego ga maslinari moraju kupiti u Italiji. Usto riječ je o insekticidu koji nije selektivan pa može poremetiti ekološku ravnotežu. No, u maslinicima upravo u ovo vrijeme mogu se protiv svrdlaša koristiti, maslinarima dobro poznata sredstva, ističe agronom Franko Raguž.

Svrdlaša je u maslinicima južne Istre sve više, no kako se trenutačno hrani mladim listovima, ne pričinja štetu. Ne uništi li ga se sada, zajedno s tretmanom protiv maslinovog moljca do sredine lipnja maslinari bi svakako trebali nabaviti imidan. Naime, u toj njegovoj fazi više ne djeluju dimetuati, a ako se koban napad svrdlaša ponovi, ponovit će se i prošlogodišnje štete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.