Hrvatski radio

Radio Pula

Završni prikaz vojne vježbe Štit 14

14.04.2014.

14:49

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na rtu Kamenjak, zaštićenom krajobrazu na jugu Istre, održan je završni prikaz vojne vježbe 'Štit 14'. Prvi put vježba je i međunarodna jer u njoj, osim 550 hrvatskih vojnika, sudjeluje i 50 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova i Oružanih snaga Republike Slovenije.

Kroz NATO-ov koncept pametne obrane i zajedničkih združenih snaga, pripadnici Hrvatske vojske u partnerstvu sa slovenskim kolegama u posljednjih šest dana pokazali su zavidnu spremnost, istaknuo je Ante Urlić viceadmiral i zamjenik načelnika Glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga.

Brigadir slovenske vojske Milan Žurman naveo je kako su oni ovom vježbom željeli ispuniti tri cilja; provjeriti spremnost njihove protuzračne obrane, izgraditi zajedničku logističku bazu s hrvatskim kolegama prema NATO-vim standardima te unaprijediti odnose dviju prijateljskih vojski, rekao je Žurman najavljujući sljedeću zajedničku vojnu vježbu.

Za sljedeću vježbu na rtu Kamenjak najavljena je i vježba bojevog gađanja pokretnih meta. Trebali bi ih vući MIG-ovi koji će ovih dana stići s remonta u Ukrajini.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.