Hrvatski radio

Radio Pula

Zbog spornih instalacija bez prirodnog plina

24.02.2014.

14:36

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako su prošli mjeseci otkad je prirodni plin stigao do njihova praga, petstotinjak pulskih obitelji još ga ne koristi. Da bi prešli na korištenje novog energenta, gradska poduzeća Herculanea i Dimnjačar od njih traže da promijene instalacije.

Istodobno ne daju točne tehničke uvjete o tome kako to učiniti iako je riječ o investiciji i do 20 tisuća kuna. Rečeno je na konferenciji za novinare nekolicine predstavnika stanara takvih zgrada u Puli. 

U potrazi za rješenjem situacije u kojoj su prinuđeni na nove investicije, stanari zgrade u ulici Veruda br. 17 u Puli, u kojoj je 180 stanova, obratili su se Ministarstvu graditeljstva te još prije 8 mjeseci dobili tumačenje kako radovi koji se uvjetuju za dobivanje prirodnog plina uopće nisu potrebni, rekao je predstavnik stanara Vladimir Filipović.

Dočekali plin ali ne i grijanje
Najveći problem stanarima trenutačno je to da uopće nemaju nikakav plin, a ulaganje u skupo centralno grijanje sada im je propalo, kaže predstavnik stanara zgrade u Viškoj ulici Dejan Dejanović. Usto, rješenja koja se nude za nove instalacije nisu standardizirana niti ih je donijela neka mjerodavna tehnička služba.

Sve se to moglo izbjeći da se od samog početka projekta plinofikacije znalo što stanare očekuje, zaključio je jedan od njih Đorđe Berc. Trebalo je, kaže, raspisati natječaj na kojem bi stručnjaci donijeli odgovarajuće rješenje u skladu s našim i europskim zakonima. Ovako su svi na gubitku: Plinara i poduzeće Dimnjačar gube korisnike, onima koji imaju prirodni plin on je poskupio 10 posto a 500-tinjak obitelji se, iako imaju plinske instalacije, ipak moraju grijati na skupu struju.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.