Hrvatski radio

Radio Pula

Zeleni sumnjaju u rad DORH-a

03.07.2014.

12:34

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stranka Zelenih na konferenciji za novinare u Pazinu izrazila je sumnju u rad županijskih državnih odvjetništava te u spregu politike i pravosuđa.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik upozorio je kako je u zemlji sve više nezaposlenih, a tvornice ne prate način na koji se pojedinci bogate. Složio se s izjavom glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kako je nevjerojatno da iz pojedinih županija nema nikakvih prijava tamošnjih odvjetništava, što govori o tome da netko tim institucijama upravlja.

Kao primjer, Rupnik je naveo posljednji nalaz DORH-a o malverzaciji zemljištem u općini Gračišće. DORH nije pronašao ništa sporno u urbanizaciji načelnikove livade, kao ni u tome što je to zemljište načelnik Ivan Mijandrušić kasnije založio kako bi od županijskog Fonda za poljoprivredu dobio kredit.

Kajin: DORH radi po uputama IDS-a
IDS opovrgava optužbe o malverzacijama zemljištem

DORH je, ističe Rupnik, morao ispitati Mijandrušićevu imovinsku karticu prije nego što je postao načelnik i sada nakon tri mandata na toj dužnosti. Načelnik je također, tvrde Zeleni, u sukobu interesa jer sa svojom tvrtkom obavlja poslove za Općinu pa tako istodobno od Općine zarađuje i dobiva plaću.

Na konferenciji za novinare u Pazinu sudjelovali su i neki mještani Gračišća. Oni su istaknuli kako je načelniku Ivanu Mijandrušiću županijski fond pogodovao jer je kredit dobio po povlaštenoj kamati od 4 posto. Takav se kredit odobrava samo za kupnju osnovnog stada, a ne za nabavku poljoprivredne mehanizacije i priključaka za što je Mijandrušić dobio kredit.

Zapitali su se također na što se u Općini troše donacije od nekoliko stotina tisuća kuna. Na to pitanje tražili su i odgovor samoga načelnika, no nikada ga nisu dobili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.