Hrvatski radio

Radio Pula

Žive jaslice u Sv. Lovreču

23.12.2014.

14:59

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednjih se godina sve češće postavljaju takozvane žive jasilice. Upriozorene su i u Svetome Lovreču. U Svetom Lovreču i večeras će se, na Stjepanje, uprizoriti žive jaslice.

Kostimirani mještani oživjet će drevni Betlehem od prije dvije tisuće godina. Prve žive jaslice u Svetom su Lovreču održane prošle nedjelje.

Cjeli je sveti Lovreč pretvoren u veliku pozornicu, a pred starom romaničkom crkvom postavljena je skormna štalica u kojoj se rodio Isus. Uz mnoštvo psojetitelja pohodila su ga i sveta Tri kralja Svetu je obitelj ove godine upriličila obitelj Jakus, Matea i Danijel te njihov sinčić.

Sveti Lovreč kao drevni Betlehem. I najsvetiji kršćanski prizor. Pred romaničkom crkvom skromna štalica i djetešce. Novorođenče su, uz mnoštvo posjetitelja, pohodila i tri kralja.Kamene ulice, kuće i trgovi poslužili su kao odlična kulisa. Prikazan je nekadašnji način života, stare vještine, zanati.


Ivan Banić, pokretač događanja zadovoljan je posjetom. Kaže da na prvo uprizorenje obično dođe nešto manje ljudi, ali kasnije ih bude mnogo više. Ovo je već peto uprizorenje u Sv. Lovreču, a sudjeluju gotovo svi mještani.

Žive su jaslice došli pogledati brojni posjetitelji. Uglavnom iz Istre. No, bilo je i onih koji su stigli i iz udaljenijih krajeva Branko Soršak iz Kopra, a Antonio Decriosa iz Barija.

Sveti Lovreč žive jaslice uprizoruje već petu godinu, a u tome sudjeluje više od 170 mještana. Ivan Banić pokretač ovog događanja kaže da su se mještani za to pripremali puna tri mjeseca.

Uprizorenje živih jaslica moći će se još pogledati na blagdan sveta tri kralja 6. siječnja.

Više možete poslušati u tonskom prilogu, te pogledati galeriju fotografija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.