Hrvatski radio

Radio Pula

12:38 / 11.03.2022.

Autor: HR Radio Pula

Župan Boris Miletić o bespravnoj gradnji i parceliranju

Istarski župan Boris Miletić

Istarski župan Boris Miletić

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Gostujući danas na Radio Puli, istarski župan Boris Miletić govorio je o gorućem problemu bespravne gradnje u Istri, o čemu se raspravljalo i na jučerašnjoj 7. sjednici Skupštine Istarske županije.

„Činjenica je da kod nas u Republici Hrvatskoj očito postoji jedan sustavni problem jer takve pojave se ne događaju u našem susjedstvu. Ako idemo do Slovenije, Austrije, Njemačke toga naprosto nema. Međutim, kod nas je bespravna gradnja uzela maha jer, prije svega, zakonodavni okvir nije dobar. S druge strane, nadležnost građevinske inspekcije koja je pod državom ne čini dovoljno na terenu“, istaknuo je župan.

Župan smatra poraznim to što naši građani strpljivo čekaju prostorne planove i čekaju urbanizaciju svojeg zemljišta kako bi izgradili dom svojoj djeci, dok istodobno svjedočimo napadu na prostor. Bespravni graditelji, dodaje župan, su čak spremni platiti nekakve kazne, a koje su premale i to treba mijenjati. Na to je upozorio i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u travnju prošle godine kada je bio u službenom posjetu Istarskoj županiji.

„Prije svega držim da treba spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu samoupravu jer mi sigurno bolje poznajemo svoj prostor nego par inspektora, kojih je očito nedovoljno. Država nas uvijek može nadzirati. Bespravnu gradnju treba zaustaviti u samom začetku, da nam se ne događaju opet neke legalizacije pa ljudi koji bespravno grade sutra plate neke doprinose i budu nagrađeni za svoju nelegalnu gradnju“, nastavio je župan, koji kaže da je bespravna gradnja prisutna svugdje u Istri, od Peroja, Marčane, Kavrana, Rovinja pa sve do Poreča i Umaga.

Uz spuštanje ovlasti na gradove i općine, treba mijenjati i represivan dio, smatra župan, koji rješenje vidi i u drakonskim kaznama, oduzimanju bespravno sagrađene imovine i tretiranju bespravne gradnje ne kao prekršajnu, već kaznenu odgovornost.


Župan MIletić u programu Radio Pule

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Iz programa izdvajamo

Razgovori s gostima, vijesti, koncerti i sve što vjerujemo da biste voljeli čuti još jedanput nakon emitiranja u eteru našega radija. Poslušajte, pregledajte našu stranicu te i dalje uživajte u programu Radio Pule.

Poslušajte u Slušaonici