Hrvatski radio

Radio Pula

Županijski dnevnik Radio Pule - 25.3.2023.

25.03.2023.

14:16

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

I u Puli obilježen Dan narcisa!

I u Puli obilježen Dan narcisa!

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Zadnja je subota u mjesecu i tradicionalno se obilježava Dan narcisa - kada se šalje poruka poziva na preventivne preglede kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke. Predstavnici Kluba žena liječenih od raka dojke GEA Pula, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Pula, Županije, Grada i prijatelji, okupili su se na tržnici na humanitarnoj akciji 'Dan narcisa' kako bi prodajom cvijeće prikupili novac za liječenje i pomoć oboljelima od raka dojke.

Godišnje se kod 127 žena u Istri otkrije rak dojke, a 39 ih umire od ove bolesti. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije kreće u osmi ciklus Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke. Redoviti pregledi to će spriječiti ili pomoći da oboljela što lakše prođe kroz bolest. Preporuka je godišnje ultrazvuk a svake dvije godine mamografija, od četrdesete godine života. Kako je protekla jutrošnja akcija pitali smo predstadnicu Kluba žena liječenih od raka dojke GEA Pula Natašu Vitasović. Također, brojne sudionike akcije.


U nastavku poslušajte reportažu s humanitarne akcije Dan narcisa održane jutros u Puli.

Dan narcisa obilježen u Puli - 25.3.2023.

Dan narcisa u Puli - 25.3.2023.

Dan narcisa u Puli - 25.3.2023.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Dan narcisa obilježen je i u drugim gradovima, pa tako i u Poreču na gradskoj tržnici gdje je organizirano prikupljanje dobrotvornih priloga te podjela narcisa. Tim se povodom prikupljao novac za humanitarnu akciju 'Za Ljubicu', kojom će podržati nabavka lijeka za Porečanku Ljubicu Vukas oboljelu od rijetkog oblika raka dojke. Vukas je već treću godinu u procesu liječenja, a lani prema preporuci onkologa dobiva novi lijek, koji nije na listi odobrenih lijekova HZZO-a. Dosad je primila četiri kemoterapije koje je sama podmirila, a za peti ciklus liječenja potrebno je osigurati još 6 tisuća eura. A već imamo informaciju da je humanitarnom akcijom, podjelom narcisa i balona, uz dobrovoljne priloge, tijekom dva sata za sugrađanku Ljubicu prikupljeno 2.216,76 eura.

               * * *

Zračne luke u Hrvatskoj spremne su za ulazak u šengenski režim. Dogodit će se to točno u ponoć. Odlična je to vijest za naš turizam jer putnici više neće morati čekati na kontrolu, sve će ići brže i protočnije. Susret s policijom očekuje u biti one koji odlaze ili dolaze izvan šengenskog prostora.

               * * *

Diljem svijeta obilježava se Sat za planet Zemlju. Namjera je podignuti svijest o klimatskim promjenama i potrebi za održivim razvojem te racionalnim korištenjem prirodnih resursa i energije. Sat za planet Zemlju osmišljen je tako da svi mogu na sat vremena ugasiti rasvjetu u kući, na dvorištu, šetnici, trgu… Organizatori su Hrvatski astronomski savez i Naše nebo - Udruga za zaštitu noćnog neba te brojni gradovi i općine koji će na sat vremena ugasiti dio javne rasvjete na svom području.


Ove je godine 16. Sat za planet Zemlju! Organizira je Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode (WWF). Sve je počelo još 2007., kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena i voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Ovo je najveći volonterski ekološki pokret na svijetu.


U Labinu će se, tako, Sat za planet Zemlju obilježiti na način da će se u 20 sati i 30 minuta na sat vremena ugasiti javna rasvjeta u Podlabinu, točnije u ulici Zelenice, u većem dijelu naselja Kature te dijelu Starog grada.

               * * *

U ponedjeljak, 27. ožujka počinje javno savjetovanje o nacrtu Plana razvoja Grada Pule za razdoblje 2020.-2030. godine. Nacrt Plana će biti otvoren do 26. travnja svim Puljanima za primjedbe i mišljenja. Pozivaju se stoga svi zainteresirani građani da sudjeluju u procesu kroz davanje prijedloga za unaprjeđenje i prilagodbu dokumenta, kako bi se isti ažurirao i prilagodio potrebama građana.


Riječ je o dokumentu koji predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja razvoja Grada, a koji definira viziju, ciljeve i mjere razvoja, uključujući i planirane projekte razvoja do 2030. Prijedlozi se mogu upisati u obrazac dostupan na web stranici Grada Pule a (www.pula.hr - rubrika E-konzultacije) te ispunjen dostaviti e-mailom na adresu: planrazvojagrada@pula.hr najkasnije do 26. travnja. Po završetku savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će razmotreni i obrađeni te prikazani u Izvješću o provedenom savjetovanju s javnošću. Izvješće će biti objavljeno na internetskoj stranici Grada Pula. Tamo su i svi detalji ovog važnog javnog uvida i savjetovanja za razvoj Pule.

               * * *

Noćas prelazimo na ljetno računanje vremena. Kazaljke će se u 2 sata pomaknuti sat vremena unaprijed što znači da ćemo spavati sat vremena kraće. Otkada je uveden, ovakav način računanja vremena izaziva prijepore pa je Europska unija prije nekoliko godina najavila da će ukinuti tu praksu. To se, međutim, nije dogodilo već je zemljama članicama prepušteno da o tomu same donesu odluku. Pitali smo Puljane što misle o ljetnom i zimskom računanju vremena.

               * * *

Sportske aktualnosti donosi nam Romeo Cusma-Pletikos.


Sve poslušajte u Županijskom dnevniku HRT Radio Pule u 16 sati, a nakon Dnevnika i ovdje ispod. Do slušanja i čitanja!


Dnevnik danas uređuje i vodi Tatjana Kaštelan. 

Županijski dnevnik Radio Pule - 25.3.2023.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Županijski dnevnik Radio Pule

Glavna informativna emisija HRT-a Radio Pule od ponedjeljka do subote u 16 sati donosi vijesti i aktualnosti iz Istarske županije, zemlje i svijeta. Županijski dnevnik sadržava i pregled kulturnih i sportskih zbivanja te vremensku prognozu.

Poslušajte u Slušaonici