Hrvatski radio

Radio Pula

Stari samanj pod kaštelom

09.06.2023.

09:37

Autor: HRT

Stari samanj pod kaštelom

Stari samanj pod kaštelom

Foto: TZ Vrsar / ustupljena fotografija

U petak 9. i subotu 11. lipnja 2023. godine na trgu ispred župne crkve i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održava se 12. Stari samanj pod kaštelom. 

Stari samanj pod kaštelom

Stari samanj pod kaštelom

Foto: TZ Vrsar / ustupljena fotografija

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom.

Stari samanj pod kaštelom

Stari samanj pod kaštelom

Foto: TZ Vrsar / ustupljena fotografija

Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će starim gradom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije. Ona je ukinuta 1778. godine, no kao najveće i najbogatije imanje tadašnjih porečkih biskupa, tom je gradiću donijela brz razvitak i znatan prestiž, uvjetovan i povijesnim statutom iz 1609. Vrsarskim statutom bio je osiguran red u gradskoj jezgri, strogo se kontrolirao rad trgovaca, vinara, pekara, mesara, ali i ponašanje posjetitelja. Ulazna su se gradska vrata zaključavala navečer, već je onda bilo zabranjeno bacanje smeća, nadzirale su se oštarije, a higijena i čistoća vode bile su na visokoj razini.


Stari samanj započet će u petak u 18.00 sati kada će trgom ispred crkve sv. Martina i vrsarskog kaštela te okolnim ulicama posjetitelji moći obići štandove s istarskim autohtonim proizvodima i suvenirima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, domaćih radinosti i obrta. Za bogatu gastronomsku ponudu autohtonih istarskih jela i domaćih istarskih vina pobrinut će se lokalni ugostitelji. Tijekom večeri održat će se glazbeni program vođen Tu & tamo bandom i Bambus bandom, a program će obogatiti nastup ženskog zbora "Mendule“. Najmlađi posjetitelji sajma moći će se zabaviti u dječjem kutku i radionicama starih igara. Glumci Istra Inspirita će u petak s početkom u 19.00 sati svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu "Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini kada je izdan prvi Vrsarski statut. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vrata, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se kvaliteta vina, a na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali su se oni koji bi prekršili određene dijelove Statuta.


U subotu, 10. lipnja svi će posjetitelji moći uživati u nastupu grupe Anelidi i Tu & tamo banda. Program će obogatiti nastup Folklornog društva Pazin i ulični zabavljači "I brutti“.


Osim sajma lokalnih proizvoda posjetitelji će moći vidjeti kako se rade vrsaranski amareti i domaća pašta.

 

Stari samanj Vrsar

Stari samanj Vrsar

Foto: TZ Vrsar / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.