Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetleći divovi obasjali Pulu

05.05.2014.

09:36

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pula od sinoć ima novu turističku atrakciju. Upaljeni su reflektori na sto metara visokim dizalicama u brodogradilištu Uljanik, koji mogu svijetliti u čak 16.000 nijansi boja. Svjetlosni spektakl, kojem je prethodio Festival moderne tehnologije 3D video mappinga i dizajna rasvjete Visualia, pratile su tisuće Puljana.

Osam stometarskih dizalica brodogradilišta Uljanik osvjetljivat će Pulu u svim bojama. Bit će upaljene svake večeri i nova su atrakcija, ne samo za turiste nego i za Puljane. A oni sinoć nisu krili oduševljenje šarenilom na pulskom nebu.

Osvjetljene dizalice - pravi svjetleći spektakl

Projekt 'Svijetleći divovi' djelo je svjetski poznatog pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire, a on ga je besplatno ustupio pulskoj Turističkoj zajednici. Radnici brodogradilišta Uljanik izradili su nosače i postavili rasvjetu, a Skira objašnjava kako je riječ o zahtjevnom i jedinstvenom projektu koji se ističe posebnošću.

Inače, projekt 'Svjetleći divovi' ocijenjen je najboljim projektom Ministarstva turizma u prošlogodišnjem programu poticanja inovacija 'Inovativni turizam 2013.' te ga je Ministarstvo sufinanciralo s 300 tisuća kuna. 

'Svjetleći divovi' zasigurno će postati prepoznatljiv znak Pule i služiti njezinoj promidžbi, kao uostalom i Festival moderne tehnologije 3D video mappinga i dizajna rasvjete Visualia, koji su sinoć pratile tisuće Puljana uživajući u spektakularnim svjetlosnim instalacijama.

Poslušajte više u tonskom prilogu i pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.