Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 23.01.2014.

23.01.2014.

09:10

Autor: Hrvatski Radio

Stetoskop

Stetoskop

Foto: - / -

U emisiji Stetoskop razgovaramo o Nacionalnom programu otkrivanja raka vrata maternice, u povodu Europskog tjedna prevencije te bolesti (CCPW - Cervical Cancer Prevention Week).

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (CCPW - Cervical Cancer Prevention Week) traje od 19. do 25. siječnja. Gošća Stetoskopa tim je povodom doktorica Danijela Lazarić Zec iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te doktor Davor Zoričić, voditelj odjela ginekologije u Općoj bolnici Pula.

Organiziranim programima prevencije raka vrata maternice, procjenuju zdravstveni djelatnici, može se spriječiti do 80% obolijevanja. Cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) vrlo su učinkovita ako se daju adolescentima i mogu znatno smanjiti učestalost raka vrata maternice.

No zašto onda, ako možemo spriječiti širenje te bolesti, u Europi svake godine bolijeva 60 tisuća žena, a 30 tisuća žena umire od raka vrata maternice? Smatra da postoje dva razloga. Prvi je taj što mnoge zemlje još nemaju učinkovite programe probira i cijepljenja protiv HPV-a, a drugi taj što nažalost, i tamo gdje su takvi programi zastupljeni, mnoge žene nisu svjesne svoje važnosti, tako da ih one ne koriste.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice pokrenut je stoga s ciljem podizanja svijesti o tome kako se ta bolest može spriječiti. Tim je povodom nastao i znak Biser mudrosti, jedinstveni simbol prepoznavanja kampanje protiv raka vrata maternice. Do sada je diljem Europe podijeljeno više od milijun i pol broševa Bisera mudrosti i oni su postali ključni dio svih događanja tijekom CCPW.

Kontaktna emisija o zdravstvu progovara o aktualnim problemima u zdravstvu i najučestalijim bolestima današnjice te donosi savjete kako ih spriječiti i liječiti.

Svojim se pitanjima i komentarima u emisiju mogu uključiti i slušatelji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici