Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - jak palijativni tim pulske Bolnice - dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić - 17.10.2022.

14.10.2022.

16:10

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić gosti Stetoskopa

Dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić gosti Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Svake druge subote u listopadu obilježava se Svjetski dan palijative i hospicijske skrbi. Tim povodom održane su brojne aktivnosti, koje se nastavljaju tijekom cijelog mjeseca. Palijativni tim Opće bolnice Pula na jedinstven način educira o pomoći bolesnicima u potrebi za palijativnom skrbi. Zadnje subote u listopadu bit će održana edukativna akcija za sve građane na pulskoj tržnici.

Palijativni tim pulske Bolnice educira studente i učenike, na posve drugačiji način, kaže Nada Tadić, diplomirana medicinska sestra i koordinatorica za palijativnu skrb i planirani otpust Opće bolnice Pula.


S našim gumcima iz glumačke udruge Nemerik, dva nastavna sata održavamo na poseban način. Naime, kroz scensko uprizorenje scenarija odnosno komunikacijom nas zdravstvenih djelatnika s osjetljivom populacijom kao što su bolesnici u potrebi za palijativnom skrbi.


Kroz ovaj mjesec nam je cilj da podsjetimo sami sebe, pojedince i zajednicu na koji način možemo osvijestiti da su takvi bolesnici svugdje oko nas.

Bolesnik koji ima neizlječivu bolest ima dvije stvari. Svoju patnju o kojoj brine struka i strah, na koji svi možemo utjecati kao pojedinci.

Nada Tadić, Palijativni tim OBP

Važno je građane educirati o tome kako se ponašati i pomoći oboljelima i obiteljima, kaže doktor Diego Brumini, radioterapeut i onkolog, član Palijativnog tima Opće bolnice Pula. Palijativna skrb je zamišljena da pokriva sve potrebe pacijenta. Znači i socijalnu komponentu. Liječnici nisu educirani da budu socijalni radnici, ali palijativna skrb zna kako i kome uputiti bolesnika, ističe doktor Brumini.


Istarski sustav palijative primjer je koji su preuzele i druge županije, no treba ga nadograđivati. U Puli je prvi hospicij za starije i bolesne osobe postojao još u 12. stoljeću, dodaje doktor Brumini, u 14. se premješta unutar gradskih zidina blizu Kaštela, a godine 1842. preseljen je u ulicu Sergijevaca. Danas jedan djeluje u Rijeci, a drugi je u skorom dovršetku u Puli blizu Bolnice.


Opširnije poslušajte u reportažnom prikazu u nastavku.

Palijativni tim Opće bolnice Pula - Dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić - 14.10.2022.

Svatko može doprinijeti kvaliteti života palijativnog bolesnika, poručuje Nada Tadić. Na pulskoj tržnici zadnje subote u mjesecu, 29. listopada, održat će se edukativna akcija u organizaciji Lige protiv raka Pula, s ciljem približavanja palijativne skrbi svim stanovnicima.


U nastavku poslušajte Stetoskop Tatjane Kaštelan u kojemu gostuju dr. Diego Brumini i sestra Nada Tadić. Na radijskim frekvencijama HRT Radio Pule na rasporedu je u ponedjeljak, 17.10. između 19 i 20 sati. Emisiju slušajte i na podcastu Stetoskop.

Gosti Stetoskopa Tatjane Kaštelan dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić - Palijativni tim OBP - 17.10.2022.

Dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić

Dr. spec. Diego Brumini i dipl. med. techn. Nada Tadić

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici