Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis 23.01.2014.

23.01.2014.

18:00

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

U riječkoj udruzi liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" svakog četvrtka od 13 do 15 sati besplatno i anonimno testiraju na hepatitise B, C i HIV. Udruga "Hepatos" nalazi se u ulici Blaža Polića 2, a informacije se mogu dobiti na telefonski broj 051/311-190

Hepatitis je virusna bolest koja uzrokuje akutno ili kronično upalno stanje jetre, a uzročnici su virusi hepatitisa A, B, C, D, E, G. Najopasniji su virusi B i C koji u slučaju neliječenja, u visokom postotku, mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma jetre. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije 170 milijuna osoba zaraženo je hepatitisom C te oko 350 milijuna hepatitisom B. Primjerice - od AIDS-a boluje oko 40 milijuna osoba.
Testiranje je najpouzdanija dijagnoza jer, kao i mnoge druge bolesti jetre, hepatitis se otkriva kad je već u uznapredovaloj fazi budući da simptoma bolesti gotovo i nema.

Hepatitis je tema "Zdravljaka" - Biserka Belić posjetila je "Hepatos" i razgovarala s predsjednicom udruge Aleksandrom Marković,  te sa specijalisticom epidemiologinjom Doroteom Gastović Bebić iz Odjela epidemiologije županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici