Hrvatski
radio

O postaji - HRT – Radio Rijeka

HRT - Radio Rijeka logo

Radio Rijeka je programski kanal Hrvatske radiotelevizije koji emitira radijski program za područje Primorsko-goranske županije. 


Ovdje Radio Rijeka - Qui Radio Fiume – davne 1945. godine, iz Štangerove ulice br. 9 u Voloskom, izgovorile su spikerice Barbarina Ožegović na hrvatskom i Ida Modica Milković na talijanskom jeziku. Na valu 349 metara radio-stanica je bila namijenjena dijelu Liburnije te selima, mjestima i gradićima uz Kvarnerski zaljev, u kraju u kojem su razni režimi gotovo pedeset godina gušili i brisali domaću riječ.


Prvih dana program je emitiran u terminima od 7 do 8, zatim od 12 do 13:30 i navečer od 17 do 18:30 sati. Već godinu dana kasnije, 1946., selimo na Kozalu. Jačamo čujnost, pa se osim u Hrvatskom primorju i Istri program mogao slušati, prema svjedočenjima naših pomoraca, čak u Kairu i Aleksandriji.


Premda tehnički neopremljena, Radio Rijeka u to je doba kadrovski znatno snažnija od bilo kojeg kasnijeg razdoblja. U zborovima, orkestrima, dramskom studiju te u redakciji i tehnici djelovalo je između 120 i 150 članova!


Našem ugledu pomogao je i smještaj u strogom središtu grada, na Korzu, u zgradi sagrađenoj 1848. godine, koja je spomenik kulture i koju smo temeljito obnovili kako bi je sačuvali za nova pokoljenja radijaša, ali i Riječana te brojnih gostiju grada.


Bili smo prva radio postaja u Hrvatskoj koja je emitirala program na internetu i tu smo ostali do danas, u strimingu i na internetskoj stranici koju upravo čitate. Upravo zahvaljujući internetu, svakodnevno smo u kontaktu sa slušateljima na svim meridijanima.


A danas... danas smo još uvijek mlada kuća, u čijem se programu govori na dva jezika i na čakavskom dijalektu. Novinari, voditelji, tehnika, glazbeni urednici, marketing… zahvalni smo svim prethodnicima, tražimo budućnost, uživajući u životu našega kraja.


Rukovoditeljica HRT centra Rijeka: Irena Hrvatin, v.d.

Urednik Radio Rijeke: Alen Čemeljić


Web impressum:
Tatjana Sandalj, Ivan Ribarić, Marta Ožanić, Gianfranco Miksa, Selina Sciucca (notizie), Branimir Herceg (glazba)


Frekvencije emitiranja HRT – Radio Rijeka