Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Celijakija 22.05.2014.

22.05.2014.

18:03

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Celijakija je doživotna bolest netolerancije na gluten - bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži odnosno kruhu, brašnu, tjestenini i keksima koji sadrže te žitarice.

Jedini način liječenja celijakije, od čega boluje 1-2% osoba, je doživotna bezglutenska prehrana. Simptomi bolesti mogu se javiti u dječjoj i odrasloj dobi, a često ostaju neprepoznati. Neki od simptoma celijakije su povraćanje, manjak apetita, bolovi u zglobovima, umor, promjene raspoloženja. Pridržavanjem bezglutenske prehrane i redovitim liječničkim pregledima smanjuje se nastanak zdravstvenih teškoća poput anemije, osteoporoze, neplodnosti pa čak i maligne bolesti.

U "Zdravljaku" možete doznati koja je hrana dozvoljena, a koja zbranjena oboljelima od celijakije, uz predstavljanje prve hrvatske edukativne slikovnice "Bez glutena, molim!" napisane prema vlastitom iskustvu Marine Milinović autorice slikovnice i dopredsjednice Udruge oboljelih od celijakije Primorsko goranske županije. O nepodnošljivosti na gluten u hrani govorit će i prof.dr. Mladen Peršić gastroenterolog u Dječjoj bolnici na Kantridi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici