Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:05 / 14.06.2018.

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti teška oboljenja jetre, žučnih puteva i gušterače? 14.06.2018.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Jednostavna i bezbolna pretraga poput ultrazvuka abdomena ključ je održavanja zdravlja jetre, žučnog mjehura i gušterače - jer se simptomi teških oboljenja tih organa uglavnom javljaju tek kad je prekasno da bismo ih izliječili. Evo što o tome moramo znati!

Jetra je smještena u desnom gornjem dijelu trbuha, a osnovni joj je zadatak razgrađivanje štetnih tvari koje unosimo u tijelo. Jetra sudjeluje u probavljanju sastojaka iz hrane (npr. masti, stvaranjem žuči) te stvara mnogobrojne biološki važne bjelančevine bez kojih naše tijelo ne bi moglo funkcionirati. 

Iako život bez jetre nije moguć, priroda nas je, srećom, obdarila velikom funkcionalnom rezervom ovog organa. To znači da raspolažemo puno većim kapacitetom jetre negoli je potrebno za preživljavanje – ili, drugim riječima, znatan dio jetre može biti oštećen, a da onaj preostali, koji normalno funkcionira, obavi potreban posao.

Rak jetre peta je najčešća vrsta zloćudnih tumora u ljudi, a na trećem je mjestu u svijetu kao uzrok smrti od zloćudnih tumora. Međutim, za razliku od jugoistočne Azije te nekih dijelova Afrike, gdje je to jedna od najčešćih vrsta raka, u Europi i Hrvatskoj je znatno rjeđa, pa je tako incidencija najčešćeg oblika raka jetre (hepatocelularnog karcinoma) nešto viša od 8 oboljelih na 100 000 stanovnika. Bolest se značajno češće javlja u muškaraca, i učestalost raste s dobi, a najčešće se javlja između 50. i 70. godine života.

U našem društvu alkohol je ponajvažniji otrov za jetru. Mi smo već u ranijim emisijama objasnili što je to alkoholna bolest jetre te ciroza jetre kao njen najteži oblik. Riječ je o kroničnoj bolesti jetre, koja najčešće nastaje kao posljedica dugotrajne prekomjerne uporabe alkohola ili pak kronične aktivne infekcije virusom hepatitisa B ili C (postoje i drugi uzroci ciroze jetre, ali oni su rjeđi u kliničkoj praksi).

U cirozi jetre, zbog štetnog utjecaja alkohola ili virusa, dolazi do postupnog propadanja jetrenih stanica te njihove zamjene vezivnim tkivom koje ne može vršiti zahtjevne zadatke koja obavlja zdrava jetra, pa se javlja niz simptoma i poremećaja - prije svega voda u trbuhu, otečene noge, žutica, krvarenja iz probavnog trakta, poremećaji živčanog sustava i drugi. Kako u ovoj bolesti jetrene stanice stalno propadaju, a preostale se pokušavaju regenerirati, to je izuzetno plodno tlo za nastanak mutacija, tj. promjena u genima, koje u konačnici rezultiraju pojavom raka.

Kronična aktivna upala jetre, izazvana virusima hepatitisa B i C, i bez da je uznapredovala u jetrenu cirozu, nakon dugogodišnjeg bolovanja (počesto i više desetaka godina) predstavlja rizični čimbenik za rak jetre, budući da i sami virusi u jetrenim stanicama mogu dovesti do zloćudne pretvorbe. Neki gljivični toksini (npr. aflatoksin B1), koji nastaju ukoliko su žitarice nepropisno uskladištene (u isuviše vlažnim i toplim prostorijama), kao i neki kemijski toksini (npr. vinil-klorid), također, su povezani s rizikom nastanka raka jetre. Konačno, i samo prekomjerno korištenje alkohola, kao i zaraza nekim bakterijama i parazitima (koji, doduše, baš nisu karakteristični za naše podneblje) povećavaju mogućnost oboljevanja.

Simptomi raka jetre su nespecifični i nije ih lako odmah povezati s bolešću: umor, slabost, gubitak teka, mršavljenje, bol u trbuhu te već spomenuti simptomi ciroze jetre najčešće se javljaju u novih bolesnika. Kako kaže japanska izreka: Kad si žedan, prekasno je početi kopati bunar. Dakle, na bolest treba misliti dok smo još zdravi pokušavajući otkloniti sve rizične čimbenike za njen nastanak.

Zbog toga, ono najvažnije je sljedeće:

  1. Primarna prevencija, koja ima za cilj sprečavanje obolijevanja, nalaže izbjegavanje osnovnih rizičnih čimbenika: prekomjernog uživanja alkohola i zaraze virusom hepatitisa B i C. Dakle, izbjegavajte seksualnu promiskuitetnost te obavezno koristite prezervative prilikom seksualnog odnosa s nedovoljno poznatom osobom, i konačno, apsolutno izbjegavajte intravensku primjenu droga. Osim toga, svakako se cijepite protiv hepatitisa B - otkad je cjepivo protiv hepatitisa B dostupno u Hrvatskoj, a to je zadnjih dvadesetak godina, broj novooboljelih slučajeva drastično je pao! 
  2. Ukoliko već postoji kronična infekcija jetre virusom hepatitisa B ili C, koja je aktivna i polako ali progresivno oštećuje jetru, treba je liječiti danas dostupnim odličnim, ali skupim protuvirusnim lijekovima, kako bismo zaustavili napredovanje u cirozu jetre – dakle, odmah se javite svome liječniku koji će vas uputiti nadležnom specijalisti!
  3. Ukoliko već postoji ciroza jetre, potrebne su česte kontrole kod gastroenetrologa, koje obuhvaćaju ultrasonografski pregled jetre te određivanje tumorskog markera alfa-fetoproteina (AFP) u krvi, kako bi se što ranije uočila eventualna pojava raka jetre, što predstavlja mjere sekundarne prevencije. Pridržavamo li se svega ovoga, a posebno programa primarne prevencije, nalazimo se u prilično sigurnoj luci što se tiče ove zloćudne bolesti!

Rak gušterače - jedan od češćih uzroka smrti od raka

Gušterača je žlijezda smještena duboko u gornjem dijelu trbuha, koja luči mnoge enzime važne za probavljanje hrane, ali i hormon inzulin, neophodan za iskorištavanje šećera glukoze. Najčešće i najteže bolesti gušterače su akutna upala te rak gušterače. Akutna upala gušterače (akutni pankreatitis) najčešće nastaje nakon obilnog uživanja u alkoholu (posebno udruženog s teškim masnim obrokom) ili pak nakon što u žučne puteve dospije žučni kamenac, najčešće porijekla iz žučnog mjehura. Bolest je obilježena jakim bolovima u žličici s pojasastim širenjem po trbuhu, mučninom i povraćanjem. Mora se liječiti u bolničkim uvjetima jer komplikacije mogu biti veoma opasne.

Rak gušterače nešto se češće javlja u bolesnika s kroničnom upalom gušterače, nekim rijetkim nasljednim bolestima, a ima istraživanja koja ukazuju na to da je šećerna bolest koja traje duže od pet godina nešto češće udružena s rakom gušterače, s time da nije jasno je li ona mogući uzrok ili pak posljedica razvoja tumora gušterače. Bilo kako bilo, opravdano je u starijih bolesnika sa šećernom bolesti, koji nisu preuhranjeni, napraviti osnovne pretrage za isključivanje tumora gušterače.

Što se tiče raka gušterače, prema podacima hrvatskog Registra za rak, u našoj se zemlji godišnje javlja oko 600 novih slučajeva, a sama bolest jedan je od češćih uzroka smrti od raka. Od bolesti češće obolijevaju stariji ljudi, s najvećom pojavnošću iza 70. godine. Rizik od nastanka raka gušterače ponešto je povećan u pušača. Nadalje, osobe koje u prehrani prekomjerno koriste masnoće i crveno meso, one koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i koje zanemaruju tjelesnu aktivnost, također nešto češće obolijevaju od ove bolesti.

Naravno, navedene rizične čimbenike (pušenje, hrana bogata masnoćama, crvenim mesom, pretilost, nekretanje...) možemo ukloniti. Od zaštitnih čimbenika, moguće je da određeni protektivni učinak imaju redovita konzumacija svježeg voća i povrća (posebno onoga bogatog folnom kiselinom i nekim antioksidansima), kao npr. graha, špinata, kupusa ili rajčica. Neka istraživanja spominju moguću zaštitnu ulogu zelenog čaja.

Najčešći simptomi su mukla bol u gornjem trbuhu koja se širi u leđa te se često javlja noću, zatim gubitak tjelesne težine (sjetimo se fotografija glumca Patricka Swayzeja, proslavljenog filmovima "Prljavi ples" i "Duh", nakon što je obolio od raka gušterače, ili velikog tenora Luciana Pavarottija, čiji su se suvišni kilogrami začudno brzo otopili "pojedeni" ovom teškom bolesti) te konačno žutica (koja se nerijetko može javiti i bez značajnih bolova u trbuhu), popraćena svijetlom stolicom i tamnom mokraćom. Žuta obojenost kože nastaje zbog pritiska tumora na glavni žučni vod.

Kamenci – najčešća bolest žučnog mjehura

Nastanku žučnih kamenaca pogoduje hrana bogata masnoćama i ugljikohidratima, pretilost, povišene masnoće u krvi, obiteljska sklonost, ženski spol koji je nešto podložniji nastanku kamenaca, kao i neke podležeće bolesti, npr. hemolitička anemija, neke infekcije žučnih puteva i dr. Kamenci su često bez simptoma i otkrivaju se slučajno, prilikom neke slikovne pretrage trbuha (npr. UTZ-a trbuha).

Međutim, najčešći simptom kamenaca u žučnom mjehuru je povremena mukla bol u desnom gornjem kvadrantu trbuha i u žličici (posebno nakon teškog obroka), koja se može širiti u desnu lopaticu i rame te biti praćena mučninom i povraćanjem. Ukoliko dođe i do upale žučnjaka, javlja se povišena tjelesna temperatura. Ako se kamenac pomakne u žučne vodove, može nastati žutica ili pak upala gušterače. To su znakovi koji nas alarmiraju da se javimo liječniku. 

Rak žučnog mjehura i žučnih puteva, srećom, nije česta bolest, posebno na našem kontinentu. Otprilike se javlja u dva nova bolesnika na 100 000 stanovnika godišnje. Od ovih tumora najčešće obolijevaju stariji ljudi. Tumor može nastati u žučnome mjehuru (češće u žena) ili u žučnim vodovima, tj. glavnome žučnom vodu koji se otvara u tanko crijevo, donoseći u njega žuč koja se stvara u jetrenim stanicama (češće u muškaraca).

Žučni kamenci najvažniji su rizični čimbenik za obolijevanje od raka žučnog mjehura, i mogu se naći u značajne većine oboljelih. Oni su često, kako smo već rekli, asimptomatski, pa ni ne znamo da ih imamo. Kamenci u žučnome mjehuru izazivaju kroničnu upalu stijenke ovoga organa, ponekad s odlaganjem vapna (kalcija) u nju (to nazivamo "porculanski žučnjak"), što sve pogoduje mutacijama, tj. genetskim promjenama u stanicama žučnog mjehura i konačno nastanku raka.

Naravno da su žučni kamenci izuzetno česta bolest i da velika većina ljudi koja ima žučne kamence neće nikada dobiti rak žučnjaka, ali kamenci te kronična upala žučnog mjehura (posebno "porculanski žučnjak") jesu rizičan čimbenik ove zloćudne bolesti.

Zato, ako imate znakove kronične upale žučnjaka uz"porculanski žučnjak", ako znate za žučne kamence već dugo godina, ako su kamenci jako veliki, ako uz njih imate i polipe u žučnjaku, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom, a potom i kirurgom. Neki se lijekovi (npr. izoniazid, oralni kontraceptivi, metildopa), kao i dugotrajne infekcije žučnog mjehura, u nekim istraživanjima mogu povezati s ponešto povećanim rizikom od ove bolesti. Rizični čimbenik za rak žučnih puteva je postojanje nekih druguh rijetkih urođenih ili stečenih bolesti žučnih puteva.

Nažalost, simptomi se najčešće javljaju kada je bolest već proširena. Među prvim simptomima treba, prije svega, istaknuti pojavu bezbolne žutice, a bolesnici primjećuju, osim žutila kože i sluznica, da im je stolica postala svijetla (žućkasto-bjelkasta), a mokraća tamna (poput tamnog piva) te se nerijetko javlja i svrbež kože. Ponekad se mogu javiti neodređeni, mukli bolovi u trbuhu. Gubitak teka i tjelesne težine čest je simptom.

Dakle, za pravovremeno otkrivanje bolesti žučnog mjehura i žučnih puteva, svakako preporučujemo povremeni sistematski pregled trbuha ultrazvukom. Osim iscrpne anamenze i pregleda bolesnika te osnovnih laboratorijskih nalaza, ultrazvuk trbuha je jeftina, dostupna, bezbolna i neškodljiva metoda koju treba koristiti kad postoje tegobe, ali povremeno ako one i ne postoje, kako bi se rano otkrili bolesti koje još nisu dale simptome.

(U sljedećoj emisiji govorit ćemo o zdravlju dojke, maternice i jajnika...)

--------------

Doc. dr. sc. Toni Valković, internist hematolog, odjelni liječnik u Zavodu za hematologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju Kliničkoga bolničkog centra Rijeka i redovni profesor na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

---------------

Vaša pitanja o zdravlju ili prijedloge za zdravstvene teme o kojima želite znati više, možete uputiti na mail adrese: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr ili radio.rijeka@hrt.hr, s naznakom "Zdravljak".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici