Hrvatski radio

Radio Rijeka

50. susret zborova "Naš kanat je lip": dio nagrada stigao i u Rijeku

29.11.2022.

12:36

Autor: Radio Rijeka

Naš kanat je lip, kaže Vokalni studio Rijeka

Naš kanat je lip, kaže Vokalni studio Rijeka

Foto: - / Vokalni studio Rijeka

Vokalni studio Rijeka i Vokalna skupina Lira iz Rijeke nagrađeni su na pedesetom izdanju susreta pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" što je održan u Poreču.  

Nagradu u kategoriji vokalnih skupina dobila je Vokalna skupina Lira. Nagradu u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova za najblju izvedu skladbe hrvatskog skladatelja, skladane na istarskoj ljestvici dobio je Vokalni studio Rijeka iz Rijeke, a dobili su i plaketu Hrvatskog društva skladatelja.


Vokalni studio Rijeka je pod vodstvom Ane Marije Ilić izveo četiri skladbe: "Rodila loza", pučki tekst uglazbio je Ivan Matetić Ronjgov; "Gajardo", skladao Josip Kaplan na tekst: Josipa Stanića; "Naranča", tekst Elvisa Stanića u glazbenoj obradi Olje Dešića te "Dugo u noć", uglazbljenu pjesmu Dragutina Tadijanovića.


Vokalni studio Rijeka jako puno pažnje posvećuje izvedbama skladbi suvremenih skladatelja, kao i manje poznatim skladbama hrvatskih autora, a najviše njeguju skladatelje našeg kraja, kažu. "Ova nagrada nam znači jako puno, ona je dokaz da zbor može imati i dio repertorara posvećen domaćem stvaralaštvu kako ljudi iz ovog kraja nikad nebi zaboravili napjeve naših starih", rekla je članica Vokalnog studija Rijeka Helena Brkljača.


"Naš kanat je lip" je manifestacija koja se bori za očuvanje djela na istarskoj ljestvici i čakavskom dijalektu. Ocjenjivački sud u kojem su bili Đeni Dekleva Radaković, Denis Modrušan i Neven Radaković odabrao je najbolje izvedene skladbe na susretu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.