Hrvatski radio

Radio Rijeka

115 kazališnih gostovanja za 10 godina Kotar teatra

17.06.2022.

17:07

Autor: Nenad Lučić

Tijekom deset godina rada Kotar teatar je u Gorskom kotaru organizirao oko 115 kazališnih gostovanja

Tijekom deset godina rada Kotar teatar je u Gorskom kotaru organizirao oko 115 kazališnih gostovanja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Umjetnička udruga Kotar teatar je prije točno jednog desetljeća počela misiju obogaćivanja kulturnih sadržaja na području Gorskog kotara. Nakon organizacije ljetnih festivala, koji su vremenski trajali nekoliko dana, pokrenut je projekt Kotar sezona, uz koji Gorani u kvalitetnim kazališnim predstavama mogu uživati tijekom cijele godine.

Priča o počecima Kotar teatra iz ljeta 2012. godine, s današnjeg gledišta izgleda prilično skromno. Idejni začetnik Matija Kezele, organizirao je prvi dvodnevni ljetni festival s dvije kazališne predstave i nekoliko kreativnih radionica u Delnicama, Brodu na Kupi i Lokvama. 


Međutim, festivalski program se iz godine u godinu postupno obogaćivao većim brojem predstava, filmskim projekcijama i drugim sadržajima. Tako koncipirana priča trajala je do 2018. godine, kada u Kotar teatru zaključuju da ljetni festival nameće velike organizacijske napore, a publici nudi tek dva do tri dana uživanja u umjetničkim sadržajima. 


Zato se u udruzi pomalo okreću projektu, nazvanom Kotar sezona te nastojanju da se program kazališnih gostovanja proširi na cijelu godinu. Upravo je ta odluka poticanja kontinuiranog odlaska u kazalište rezultirala sve boljom posjećenošću predstava i stvaranjem stalne kazališne publike, što Kezele smatra najvećim uspjehom projekta Kotar teatra. 


Tražeći odgovor na pitanje, kako projekt učiniti prepoznatljivim umjetničkim brendom, njegovi nositelji pronalaze uistinu originalno rješenje. Scenu Radničkog doma u Delnicama 2016. godine odlučuju nazvati imenom danas pokojnog Pere Kvrgića, najpoznatijeg glumca goranskih zavičajnih korijena. Kako je glumački velikan u to vrijeme još uvijek bio aktivan na sceni, prihvaća ukazanu čast i daje potporu spomenutoj inicijativi. 


Tijekom desetogodišnjeg djelovanja Kotar teatar organizirao je 115 kazališnih gostovanja, brojne radionice i druge kulturne sadržaje. Temeljni cilj za drugo desetljeće rada vezan je uz osnivanje Regionalnog kulturnog centra, koji bi poticao daljnji razvoj izvedbenih umjetnosti te druge oblike kreativnog izražavanja. Poslušajte:

O desetljeću Kotar teatra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.