Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Amerika'' je ostala na pola puta

23.04.2014.

23:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po prvom i najduhovitijem romanu Franza kafke ''Amerika'' nastala je predstava s elementima duhovitosti u kojoj je glumački ansambl pošteno odradio zadano. U HNK Zajc odigrana je premijere što je pripremljena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba.

Najpoetičniji prizor predstave je kraj u kojem glavni lik napokon pronalazi sredinu koja ga prihvaća onakvog kakav jeste, a pri tom nije važno kako mu je ime i koja mu je nacionalnost. On je umjetnik koji je u kazalištu pronašao prijatelje i to je dovoljno. I to je zasluga redatelja Januša Kice i dramaturga Gorana Ferčeca.

Kafkin klasik sveli su na dva i pol sata kazališne igre koja je ostala na pola puta između komedije i drame, s jako puno teksta i malo scenskog pokreta. Kao da se nisu mogli odlučiti bi li naglasili mogućnost slapsticka ili bi prednost dali ponuđenoj žestokoj kritici kapitalističkog društva. Unatoč aktualnosti teksta ostali smo zarobljeni u papirnatom vremenu. I kostimima smo ostali uz vrijeme prošlo, a ogoljenu scenu određenu jednim zidom i dopunjeno tek pokojom stolicom, stolom i naslonjačem, svojski je dopunio Predrag Potočnjak oblikovanjem svjetla.

Dobar dio publike riječki HNK napustio je u pauzi. Ostatak je uglavnom hvalio glumce, a doista ih treba pohvaliti jer je njih 11 pošteno odradilo svih tridesetak likova koji su uključeni u dramatizaciju. Posebna pohvala Živku Anočiću koji je u ulozi Karla Rossmana na sceni puna dva i pol sata doista bio i dobar i pošten i naivan. I izgubljen u vrlom novom svijetu. Amerika je u Rijeci na programu do 28. travnja, a 10. svibnja je njena zagrebačka premijera u Gavelli. Poslušajte dojmove publike:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.