Hrvatski radio

Radio Rijeka

Art-kino Croatia: domaći kratki filmovi za početak sezone

19.09.2014.

09:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje sedma sezona riječkoga Art-kina Croatia, a dobar početak odabrana su dva hrvatska nagrađivana kratka filma: dokumentarac Autofocus redatelja Borisa Poljaka te igrani film Kutija Nebojše Slijepčevića.

Autofokus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. 

Neobična Kutija stiže u zagrebački kvartovski kafić u kojem se skupljaju dečki iz obližnje kladionice. Neki je stranac donosi na čuvanje uz molbu da ne gledaju što je unutra. No, znatiželja i dosada natjeraju momke da ipak otvore kutiju...

Ta dva filma dobar su uvod u rujan koji je svojevrsni mjesec kratkih filmova u Art-kinu Croatia jer nam slijede filmovi s čak tri festivala kratkog filma. Jedan je Tripoteca, međunarodni festival psihodeličnog filma i videa s 46 filmskih, animacijskih i videouradaka; dolazi i deset ovogodišnjih finalista Manhattan Short Film Festivala te 25 FPS, festival eksperimentalnog filma i videa.

Ipak, neće baš svi filmovi u rujnu biti kratki, na repertoaru su i dva dugometražna igrana filma – talijanska komedija Zoran, moj nećak idiot te američka nezavisna komedija Glavni kuhar. Dolaskom jeseni, u listopadu stižu i premijere riječkih filmova – između ostalih, vidjet ćemo Moju Europu, igrani film scenariste i redatelja Bernardina Modrića u kojem igraju Andreja BlagojevićMaria Braico Štifanić i Elvia Nacinovich, o našim ženama koje rade u talijanskim obiteljima. Bit će prikazan i film o Simkeu autorice Ane Mušnjak te Plenum u režiji Ane JurčićMarte Batinić i Sanje Kapidžić.

Listopad u Art-kino donosi i filmove iz Japana, Češke, Argentine i Koreje, a dolazi i koncertni film o islandskoj glazbenoj zvijezdi Björk: Biophilia Live. Za studeni je najavljeno gostovanje Zagreb Film Festivala s brojnim hrvatskim filmskim premijerama, a pripremaju se i ciklusi novoga talijanskog filma, poljskih filmova, program američkog umjetnika Allana Sekule te talijanskoga glumca Nina Manfredija.

U prosincu će Art-kino proslaviti rođendan uz veliko gostovanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma. Osim najavljenih programa, čitave će jeseni u Art-kino – koje je i dalje ponosno što nije multiplex – stizati ovogodišnje filmske uspješnice i suvremeni europski filmovi.

Program najavljuju ravnateljica Art-kina Croatia Boba Mišković i suradnica za program i medije Ana Šegrt:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.