Hrvatski radio

Radio Rijeka

Art-kino Croatia: ustanova koja raste

02.01.2014.

09:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Art-kinu Croatia ovogodišnji program počinje 7. siječnja, a 9. će na programu biti film ''Nimfomanka'' kultnog danskog redatelja Larsa von Triera. Organizatori programa očekuju nastavak izuzetno uspješne godine.

Art-kino zabilježilo je u prošloj godini povećanje broja posjetitelja za više od četiri tisuće. Premijerno su prikazani brojni filmovi riječkih autora, a filmski naslovi prikazivani u Rijeci pojavljuju se na top-listama najboljih filmova prema sudu uglednih filmskih časopisa. Od srpnja prošle godine Art-kino djeluje kao javna ustanova u kulturi, opremljeno je novim digitalnim projektorom, a otvoreno je i Mini Art-kino.

Riječka filmska produkcija pamtit će 2013. kao godinu s najviše premijernih prikazivanja. Prvi je u nizu premijerno prikazan film Bernardina Modrića Smrt u vulkanu, a taj riječki redatelj prikazao je i dokumentarni film Vojotove štorije. Redateljica Irena Škorić predstavila je novi film I love YU koji je prikazan i na festivalu u Torontu. Zapis o riječkoj Žabici napravila je Maša Drndić, a Polazište za čekanje osvojilo je nagradu za poseban doprinos na festivalu u Jakarti.

Šestu sezonu otvorila je romantična drama Slučajno, riječke redateljice Tanje Golić, a iste večeri predstavljen je i novi digitalni projektor Art-kina Croatia. U studenom je prikazan je novi eksperimentalni dokumentarac Zimsko čudo nastao u suradnji riječke redateljice Željke Sukove te brazilskog redatelja Gustava Becka inače film Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi. Zoffski grč, dokumentarni zapis redatelja Zorana Kreme o pjevaču dugovječnog riječkog benda Grč premijerno je prikazan pred brojnom publikom. Veći prikazivački prostor za filmove riječke produkcije omogućilo je i novootvoreno Mini Art-kino kojem je zadatak prikazivati riječke filmove te filmove dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

Podsjetimo se da smo u Rijeci prošle godine mogli gledati Ljubav posljednji film priznatog francuskog redatelja Michaela Hanekea, nagrađen je Oscarom za najbolji strani film. Na šestom mjestu Guardianove liste najboljih filmova bio je apsolutni hit prošle godine, dugo iščekivani posljednji dio najljepše ljubavne trilogije, Linklaterova romantična drama Prije ponoći. U okviru Dana talijanske kulture prikazana je dramska komedija Velika ljepota koja je u Berlinu proglašena najboljim europskim filmom godine, a za koju je Toni Servillo dobio nagradu za najboljeg europskog glumca. Zapanjujući dokumentarni horor Čin smaknuća, što je u Art-kinu bio na programu krajem godine, zauzeo je prvo mjestu u Guardianu, ali i na listi Britanskog filmskog instituta objavljenoj u internacionalnom filmskom magazinu Sight & Sound.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.