Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:07 / 17.04.2014.

Autor: B. Kanazir

"Ažuriranja" Igora Eškinje u Malom salonu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba "Ažuriranja" riječkog umjetnika Igora Eškinje, otvara se večeras u Malom salonu na Korzu, kao dio programa "Spajalica".

Proteklih sedam godina od posljednje samostalne izložbe, Igor Eškinja koristi kao vremenski i sadržajni okvir ove nove izložbe. Spojem teksta i slike, autor bilježi vlastitu umjetničku biografiju, a da pritom proigrava uobičajeni faktografski pristup.

Propitivanje mogućnosti i granica opažanja i dalje je u središtu umjetnikova interesa. Minimalni prostorni zahvati s jednostavnim, mahom potrošnim materijalima, ostaju bazirani na prijelazima između dvije i tri dimenzije, između materijalnosti i dematerijalizacije, vidljivog i prikrivenog. Spojem teksta i slike, Eškinja bilježi vlastitu umjetničku biografiju, a da pritom proigrava uobičajeni faktografski pristup.

Slikovni se materijal izravno odnosi na dosadašnje radove, u vidu foto-reprodukcija, dokumentacije postava ili popratnih elemenata određene izložbe. Tekstovi su pak prisvojeni iz različitih područja, od domene društvenih mreža, područja suvremene umjetnosti, do Gestalt psihologije. Sagledani sami za sebe izgledaju kao opća mjesta, generički izrazi koji bi mogli stajati uz vrlo različite fenomene.

Na općoj razini izložba postaje povod za propitivanje načina filtriranja informacija i održavanja pažnje u hipermedijaliziranom svijetu, dok se na umjetničkoj ispostavlja se kao poziv za promišljanje statusa suvremenog umjetnika, osobito njegove nomadske pozicije. Uoči izložbe, prilog je pripremila Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.