Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bunker "Katarina B" na Pulcu novi je turistički biser Rijeke

17.12.2021.

13:28

Autor: Ivan Ribarić

projekt Revival

projekt Revival

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

U sklopu projekta Revival koji se bavi obnovom izgubljene baštine u jadranskom krajoliku, kod bunkera Katarina B na Pulcu predstavljen je projekt kojim bi se zapuštenu vojnu infrastrukturu učinilo turističkom atrakcijom iznad i ispod zemlje. 

Cilj projekta Revival je revitalizirati i ponovno staviti u upotrebu zapuštenu baštinu jadranskog krajolika te lokalnom stanovništvu i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine, vojne utvrde i bunkere koji predstavljaju važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim, turističkim i kulturnim potencijalom. 

tunel

tunel

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

Radi se o prostorno i graditeljski jedinstvenoj lokaciji gdje se mogu vidjeti svi primjerci bunkera, tuneli, protutenkovski položaji i rovovi te koja prikazuje Vallo Alpino u njegovom samom vrhuncu. 


U sklopu projekta izvršit će se i manje intervencije u samom bunkeru, ali i novi sadržaj koji će biti na korištenje građanima: odmorište u prirodi u neposrednoj blizini grada.

bunker

bunker

Foto: Ivan Ribarić / HRT - Radio Rijeka

Kakav je plan obnove objasnio nam je pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca. Poslušajte razgovor: 

projekt Revival

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.