Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cijeli svijet pleše - pa i riječki Korzo!

28.04.2014.

13:44

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja, a u Rijeci program na Korzu organizira Prostor Plus u suradnji s Nomadskom plesnom akademijom Hrvatska. ''Go out and dance'' je naziv programa, ujedno i poziv da im se pridružite.

Na riječkom Korzu, ispred Malog salona od 14 do 17 sati plesat će članovi riječkih plesnih grupa, organizacija, udruga i plesnih škola. Sudjelovat će: RiS Dance Centar, Plesni centar K2K, plesna skupina Porto Ri, plesna udruga RiDance, plesna grupa Flame, Plesni centar Beat, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, društvo za ples i rekreaciju Rotondo, plesni studio Flashdance Unit, Dora Vukičević, Academia de Capoeira Rijeka i Prostor Plus. 

U 20 sati u galeriji Filodrammatice bit će prikazan film Pokret redateljice Tamare Bilankov. Film koristi estetiku scenskog pokreta ne bi li se uvukao u percepciju izvođača Alena ČelićaRomana Dautanca i Nele Sisarić i kroz novostečenu prizmu sagledao prostore tvornica Brodosplita, Dalmacijavina te pogona Uzor. Recesijska kriza za svaku od tih tvornica rezultirala je stečajem, stoga rad treba gledati kao cjelinu koja se bavi gospodarskom i socijalnom situacijom. U osnovi film se usmjerava se na ljudsko tijelo kao organ koji unatoč okolnostima i dalje egzistira i pronalazi načine realizacije i emancipacije od sistema.

U hrvatskoj poruci uz Svjetski dan plesa 2014. Edina Pličanić, prvakinja baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu piše: Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama. Otvorite oči, pogledajte, sve oko vas pleše, drveće na vjetru, oblaci sa suncem, zvijezde, mjesec, sva živa bića… cijeli univerzum pleše. Vi plešete. Sve je u svemu, ples je u svemu. Plešite, plešite i smiješite se. Sretan Vam Međunarodni dan plesa!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.