Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čitam, dakle postojim: o riječkim čitateljskim klubovima

13.09.2014.

11:26

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Uvijek sam zamišljao da će raj biti neka vrsta knjižnice", rekao je Jorge Louis Borges. Pročitati dobru knjigu i onda o njoj raspraviti s drugima koji su je pročitali, posebno je zadovoljstvo za sve ljubitelje knjiga. Zbog toga i postoje čitalački klubovi, koji su u zadnje vrijeme sve popularniji, a čak ih devet nudi Gradska knjižnica Rijeka. Hoćete li se uključiti?

Sve što je potrebno za pridruživanje nekom od čitateljskih klubova jest ljubav prema čitanju – i volja da se odvoji vremena za sastanak grupe. A grupa ima raznih, od osnovnoškolskih do onih za strastvene čitače koji su prešli pedesetu. Prvi je čitateljski klub osnovan još 2001. godine i tada nije bilo lako okupiti dovoljan broj članova, no danas, nakon 13 godina marljivog i ustrajnog odgajanja publike, situacija je posve drugačija – kako se koji klub otvori, vrlo brzo se popuni. 

Za djecu od 9 do 12 godina postoje dva kluba: Mali knjigoljupci sastaju se u Dječjem odjelu Stribor, a Male knjigopije u Ogranku Zamet. Tinejdžerima do 17 godina namijenjena je Čarobna kućica, osnovana još dok su njezini stalni članovi bili u osnovnoj školi, a sada kad su narasli, ne žele je napustiti niti odustati od svoga "čarobnog" imena.

U Gorskom kotaru djecu od 10 do 14 godina okuplja Biblioklub koji djeluje u osam osnovnih škola. Svaki mjesec okupljaju se u jednoj od njih, a sastanke im vode članovi jednoga od dva studentska čitateljska kluba.

Studenti su se, shodno svom temperamentu i književnim ukusima, podijelili na dvije grupe zanimljivih naziva – Pohotnici i Sanjari. Ako ste prerasli studentsko doba, možete birati hoćete li u najstariji ili najmlađi čitalački klub – onaj s najdužom tradicijom je u Ogranku Drenova, a klub s najkraćim stažom, Nedopričljivi, okuplja se u Kreativnom laboratoriju u središtu grada.

Jedan od najosebujnijih klubova jest onaj namijenjen starijima od 50 godina, za sada u ženskom sastavu koji se druži i izvan "službenih" sastanaka, a poznate su po iznimno zanimljivim raspravama o pročitanim knjigama. Svi se klubovi sastaju jednom mjesečno, dok se knjige biraju zajednički, između nekoliko ponuđenih naslova.

Smatra se da je za kvalitetnu raspravu optimalno da je u grupi 12 članova, pa se, u slučaju da klub previše "naraste", dijeli na manje grupe. Svi naslovi koji se čitaju, teme i raspored rasprava dostupni su na internetskim stranicama GKR-a, pa se oni koji to žele slobodno mogu seliti iz jedne grupe u drugu, ovisno o ponuđenoj literaturi. 

Uvijek se vodi računa o tome da ponuđenih naslova u knjižnici ima dovoljno za sve članove, a čita se beletristika. Zato nam je odmah palo na pamet da je vrijeme za još jedan čitateljski klub, namijenjen ljubiteljima publicistike i znanstveno-popularne literature. Obavijestit ćemo vas na vrijeme :)

"Jednog sam dana pročitao knjigu i čitav se moj život promijenio", zapisao je Orhan Pamuk u Novom životu. Poslušajte što smo o čitateljskim klubovima GKR-a saznali od Verene Tibljaš, koja više od svega vjeruje u vrijednost čitateljskih klubova u razvoju čitatelja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.