Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crikvenička Škola folklora za iseljenike

12.01.2014.

10:24

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalna Škola hrvatsko folkolra u Crikvenici okupila je devedesetak sudionika iz svih dijelova svijeta. Što su naučili pokazat će večeras u srednjoškolskoj sportskoj dvorani u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Dva desetljeća duga tradicija Škole hrvatskog folklora, u organizaciji Hrvatske Matice iseljenika, nasavljena je i ovoga siječnja u Crikvenici. Nastavu o hrvatskom folklornom nasljeđu uglavnom su pohađali hrvatski iseljenici i njihovi potomci, uglavnom sudionici iz sedam država iz Europe i Amerike.

Devedeset sudionika, mladih ljudi, većinom hrvatski iseljenici iz svih djelova svijeta ili njihovi potomci u drugom i trećem naraštaju, obnovili su i usvojili umijeća muziciranja i plesa folklornog nasljeđa iz raznih regija Hrvatske uz voditelja Andriju Ivančana. Ovogodišnja tema bile su pjesme i glazbala gorskog područja: Međimurja, Podravine, Hrvatskog zagorja, Zagrebačkog prigorja, Karlovačkog pokuplja, okolice Jastrebarskog, Gorskog kotara, Grobnika, te Istre. Novost u Školi hrvatskog folklora bili su plesovi Gradišćanskih Hrvata.

Nastava se odvijala u sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra dr. Antun Barac te u Hotelu Kaštel gdje su polaznici smješteni. U sportskoj dvorani sudionici će večeras i pokazati što su naučili i uvježbali. Početak je u 20 sati, uz slobodan ulaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.