Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival filmova snimljenih mobitelom

21.08.2014.

20:47

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petak je dan za Klikfest – festival filmova snimljenih mobitelima, koji se po drugi put održava u Opatiji, na Maloj ljetnoj pozornici.

Prijave su stigle iz cijelog svijeta, a u službenu je konkurenciju Klikfesta ušlo osam filmova. Ti će filmovi, uz još nekoliko njih izvan konkurencije, biti prikazani u petak 22. kolovoza od 21 sat. Prvi film u službenoj konkurenciji je CAM Alana Tracyja iz SAD-a, četverominutni film o opasnostima koje donosi moderna tehnologija.

Drugi film, FonePhace, autora Jonathana Rivere iz SAD-a, u devet minuta prikazuje Joeov prvi dan na poslu u uredu gdje zaposlenici komuniciraju isključivo putem pametnih telefona zalijepljenih na njihova lica. Slijedi The Time Fixer Španjolca Conrada Messa, sedmominutna neobična futuristička priča o putovanju kroz vrijeme.

Četvrti film u konkurenciji napravila je hrvatska filmašica Sanja MarjanovićPutovanje nam u tri minute filmskim jezikom govori o svakodnevnoj vožnji vlakom na posao. Riječka autorica Marina Musulin snimila je dvominutni film Krešo o istoimenome riječkom umjetniku, njegovom doživljaju svijeta i okoline.

Untitled je trominutni fim Gregoryja J. Rossija, ironična kratka priča o pljački koja je pošla po zlu. Slijede Autoportreti Riječanke Tajči Čekade koja je u sedam minuta prikazala proces nastajanja autoportreta što nastaju tako da se autorica utiskuje u svježi snijeg i naknadno fotografira svoj trag. 

Službena konkurencija završava četverominutnim filmom Ludic Loop autorskog tima koji sebe naziva pseudokorporacijom Coalfather Industries i angažirani je rad o uređaju koji je posvuda, spreman da uništi našu tjeskobu i dosadu stalnom strujom rastrganih poticaja. Na taj način ljude odvlači u nerealni svijet s minimalnom količinom misli i osjećaja.

Filmove ocjenjuju publika i organizacijski odbor festivala. Nakon retrospektive multimedijalne udruge Lapiš, Klikfest završava koncertom bendova Kraj programa i Gerila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.