Hrvatski radio

Radio Rijeka

Film "Otto i Hrvati" u riječkom Državnom arhivu

12.11.2014.

17:00

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka premijera dokumentarnog filma "Otto i Hrvati", scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, održat će se u četvrtak 13. studenoga u 19 sati u Državnom arhivu.

Flm je posvećen velikom hrvatskom prijatelju i zagovorniku u europskim središtima političke moći, nadvojvodi Ottu von Habsburgu, sinu posljednjeg austrijskog cara i hrvatskog kralja Karla I. Habsburškog.

Dokumentarni film producenta, scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, originalnim sadržajem predstavlja uzbudljiv život Otta von Habsburga - od habsburškog kraljevića do vizionara ujedinjene Europe - s naglaskom na njegovu privrženost Hrvatima i Hrvatskoj.

Nasljednik habsburške krune - austrijskoga carstva i hrvatskoga kraljevstva - svoje je političko djelovanje usmjerio ujedinjenju europskih naroda i država, a posebice onih koji su - pod vodstvom njegove obitelji - stoljećima tvorili Habsburšku Monarhiju. Bio je protiv svih vrsta totalitarizama i ugnjetavanja.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, tijekom Domovinskog rata, gorljivo je branio hrvatsko pravo na samostalnost i neovisnost. Bio je jedan od najvećih hrvatskih zagovornika u europskim političkim središtima i uvelike je pridonio članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Pogledajte najavu filma, a s Vanjom Vinkovićem, koji će prisustvovati riječkoj premijeri, razgovarao je Ivica Vrkić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.