Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filmska premijera Zlatka Kopljara u Art-kinu

30.06.2014.

10:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suradnja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art-kina ‘’Croatia’’ u kino dovodi vizualnog umjetnika Zlatka Kopljara. Danas u 19 sati prikazat će se tri eksperimentalna filma ‘’Iz serije K’’, a slijedi razgovor s umjetnikom.

Filmovi Zlatka Kopljara u program Iz serije K predstavljaju presjek umjetnikove produkcije u području filma i videa, a ostvareni su tijekom posljednje dvije godine. Kopljareva umjetnička praksa, bilo da se radi o performansu, fotografiji ili filmu i videu uspostavlja hibridno polje kompleksnih egzistencijalnih pozicija i medijskog izvođenja angažirajući prisutnost umjetnika kao strategiju performansa. Njegova preokupacija je propitivanje odnosa moći kao odnosa pojedinca i institucija, umjetnosti i života, problematiziranje odnosa tijela i svijeta.

K17 iz 2011. koji otvara program predstavlja autorov povratak u New York, grad u kojem je 2003. godine snimio seriju fotografija K9 Compassion. Tijekom deset godina promijenio se globalni financijski krajolik te institucije financijske moći. New York iz K17 je mjesto tih izmijenjenih okolnosti. Nastavak procesa nesigurnosti i nemoći artikulira film K16 iz 2012. u kojem središnje mjesto zauzima prizor kopanja rupe kao metafore i fizičkog prostora bezdana, apsurda, uzaludnosti.

Program završava premijerom ovogodišnjeg rada K18 u kojem Kopljar zaključuje dijalog o poziciji čovjeka u svijetu, o mogućnosti etike u prostoru globalne ekonomije i politike, samoći i izolaciji unutar zajednice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.