Hrvatski radio

Radio Rijeka

Freska "Marija i franjevački sveci" vrijedno otkriće u baroknom stilu

14.10.2014.

15:02

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada se proljetos krenulo ličiti crkvu u Svetištu Majke Božje na Trsatu, odjednom se, prilikom struganja starog sloja svoda oker boje, ukazalo lice anđela. Obnovljena freska iz 1873. godine danas je svečano predstavljena javnosti.

Radnici su, pripremajući za ličenje svod kapele svetoga Antuna Padovanskog u trsatskom svetištu, sasvim slučajno protekloga proljeća otkrili fresku "Marija i franjevački sveci" koja se nalazi lijevo od glavnog oltara. O tome su obavijestili franjevce, koji su pozvali konzervatore i utvrdilo se da je fresku naslikao Ettore Tomaso Fantoni 1873. godine.

Još jedna slika toga autora nalazi se u svetištu Majke Božje u Bistrici. Uz pomoć Grada Rijeke pristupilo se obnovi koju su izvele slikarice Iva Prpić i Dubravka Uvodić-Vinković, pa je tako, prema riječima pročelnice Konzervatorskog odjela u Rijeci Gordane Sobota-Matejčić, hrvatska kulturna baština dobila još jedno vrijedno djelo koje će zacijelo pobuditi i zanimanje stručnjaka koji se bave barokom.

Malo je poznato da Rijeka ima više baroknih spomenika od Varaždina, pa je ova freska još jedan doprinos istraživanjima umjetničkih djela nastalih krajem 19. stoljeća u Hrvatskoj. O obnovljenoj freski govori gvardijan trsatskoga samostana fra Antun Jesenović s kojim je razgovarala Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.