Hrvatski radio

Radio Rijeka

Geodezijska kupola na Gatu Karoline Riječke

02.05.2014.

17:31

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već smo navikli na šatore na Gatu Karoline Riječke, ali nikad još tamo nismo vidjeli geodezijsku kupolu. Jedna takva, koja će služiti svima koji žele sudjelovati u stvaranju umjetničkog laboratorija, bit će postavljena od 5. do 11. svibnja u sklopu "Spajalice" riječkog MMSU-a.

Izložba Spajalica u središte grada dovodi privremene umjetničke projekte, a izvan uobičajenih prostora muzeja i galerija, takva događanja izazivaju zanimanje, čuđenje, ponekad i zbrku, ali i divljenje, znatiželju… Jedan od "izložaka", prema izboru kustosica Sabine Salamon i Ksenije Orelj, bit će i podizanje velikog "iglua" uz samo more, u srcu grada.

Kupolu će umjetnički dvojac Kruno Jošt i Maja Kohek iz varaždinske udruge UKE (Urbana kultura i edukacija) podignuti, koristiti i rastaviti uz pomoć svih koji u tome žele sudjelovati. Gradnja kupole počinje u ponedjeljak 5. svibnja u 13 sati i prilika je da doznamo više o genijalnom projektu američkog arhitekta Buckminstera Fullera (1895.-1983.). On je geodezijsku kupolu osmislio kao konstrukciju specifične forme i akustike, otpornu na vanjske utjecaje, koja minimalno troši energiju.

Kupola je opremljena solarnim panelima koji proizvode struju neophodnu za održavanje programa, a ima i satelitsku antenu za uspostavljanje internetske veze. Gdje god da je postavimo – na vrhu planine, u šumi, bilo gdje – ona će imati struju i pristup internetu, tumači Kruno Jošt.

A to je nepohodno da bi se u ugodnom i akustičnom prostoru kupole (ulazi se bez cipela, nema cigareta, alkohola, opijata) odvijali programi s naglaskom na ekologiju, društvo i suvremene medije, ali prilagođeni lokalnoj zajednici, naglašava Maja Kohek. Svaki građanin, grupa građana, udruga, koji žele prezentirati svoje ideje, povezati se s drugima ili sudjelovati u projektu mogu doći – a ekipa će pokušati ispuniti njihove želje. U radu kupole sudjelovat će studenti kulturologije s riječkoga Filozofskog fakulteta pod mentorstvom prof. Benedikta Peraka.

U kupoli će se moći upoznati s alternativnom uporabom medija, ali i urbanim vrtlarenjem, kao i seed-bombingom – izradom kuglica od gline, zemlje i sjemenki koje urbana gerila u svijetu koristi za ozelenjavanje zagađenih i zapuštenih gradskih terena. U takvim kuglicama sjemenje se čuva mjesecima, a dovoljna je prva kiša da potakne rast biljaka koje potom, između ostaloga, izvlače štetne tvari iz zemlje.

Svake večeri u 18 sati predviđeno je opuštanje uz jogu, a navečer filmovi o alternativnim načinima života i korištenja energije. Kruno i Maja ističu kako im je Muzej moderne i suvremene umjetnosti dao slobodne ruke da sami osmisle programe uz pomoć onih koji u programu žele sudjelovati. Želite li to i vi, priključite se – do 11. svibnja, od 12 do 20 sati, na Gatu Karoline Riječke.

Poslušajte što su nam o svome projektu ispričali Maja Kohek i Kruno Jošt: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.