Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK u novoj sezoni: "Narodno kazalište - kazalište narodu"

08.09.2014.

14:54

Autor: Hina / Biserka Belić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči otvaranja kazališne sezone 2014./2015., iznad ulaza u HNK Ivana pl. Zajca izvješen je natpis "Narodno kazalište - kazalište narodu", čime se želi vocirati novi način upravljanja tom ustanovom, na čijem je čelu od početka rujna Oliver Frljić.

Istaknutim geslom novo vodstvo Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, intendant Oliver Frljić te dramaturg i ravnatelj Opere Marin Blažević žele građanima ukazati na novosti u upravljanju kazalištem. Ono će biti decentralizirano jer je trenutačni način upravljanja previše trom i otvorit će se publici.

Jedna od glavnih odrednica bit će - odgovornost, kaže Frljić: "Vodimo instituciju koja se financira iz gradskog te djelomično iz državnog proračuna pa osjećamo veliku odgovornost. Kako bi se ostvario ambiciozan program, pokrenuti su razgovori o brojnim koprodukcijama."

Već za sljedeći tjedan Blažević najavljuje termin za sastanak s publikom kao petim kazališnim ansamblom, kako bi i građani mogli reći što žele u kazališu, a što ne. Poziva publiku na probe te posebna predavanja i radionice za zaljubljenike u kazalište.

U novoj kazališnoj sezoni publiku očekuje nekoliko koprodukcija uz pet premijera Hrvatske drame te četiri Talijanske drame, dva nova baleta, četiri operne premijere, a među ostalim i tri gala solistička koncerta riječkih glazbenika. Sezona počinje dramskom predstavom "Don Quijote", izvedenom u srpnju na Riječkim ljetnim noćima.

Dramska premijera "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera u Frljićevoj režiji i Blaževićevoj dramaturgiji označit će jasan ideološki i estetski zaokret u riječkome HNK, a slijedit će "Pinokio" Elvije Nacinovich, temeljen na tekstu Carla Colodija, u suradnji s Talijanskom dramom, autorska predstava Olje Lozice "Vincent" te Orwelllova "Životinjska farma" u režiji Andraša Urbana.

Talijanska drama premijerno će izvesti "Le fatiche di Pseudolus" po motivima Plauta, monodramu Rosanne Bubole "Le quinte della vita" i Krležinu dramu "U agoniji" u režiji Nenada Glavana. Novost je da će se u svim ansamblima provoditi interne audicije za svaku predstavu. 

Operni ansambl sezonu otvara koprodukcijom sa zagrebačkim HNK-om "Jevgenij Onjegin" Čajkovskog u režiji Roberta Alfoldija, a tijekom sezone će slijediti premijere opere "Oedipus Rex" Igora Stravinskog s umetnutim skladbama Milka Kelemena iz ciklusa "InferNo", koju će režirati Christian Romanowski, Bizetova "Carmen" kao rezultat rada Opernog studia Drama u operi te Mozartov "Don Giovanni" u režiji Erika Soderbloma.

Baletne premijere će biti "Barok - balet" koreografa Ronalda Savkovića i Balasza Baranyaija te "Carmen" Rodiona Ščedrina i Georgesa Bizeta i "Šeherezada" Rimski-Korsakova u jednoj cjelovečernjoj predstavi po koreografijama Lea Mujića i Ronalda Savkovića.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersenel na dar je dobio crvenu majicu s novim kazališnim sloganom. Vrlo rado će je nositi, ne samo zbog boje: "Ovaj slogan, "kazalište narodu", to je nešto što se nalazi u nazivu našeg kazališta, a upravo taj dio - narodno kazalište - smo malo zaboravili. I da završim riječima koje pišu u ovom letku - 'Evo sviće blagadan i jutro, narode! I mi plovimo u novo!'"

Izvijestit će Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.