Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera Lorcine "Yerme": Patrijarhat nikoga ne štedi - ni žene, ali ni muškarce

12.01.2023.

22:36

Autor: Radio Rijeka

Prizor iz Yerme

Prizor iz Yerme

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

U srijedu, 18. siječnja premijerno će biti izvedena predstava ansambla Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca prema drami Federica Garcíje Lorce u adaptaciji Maje Ležaić i redateljice predstave Rajne Racz u 19:30 u prostoru Exportdrva.

"Yerma" prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu, usprkos njezinoj ogromnoj želji koja vremenom postaje razarajuća opsesija. 

Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom.

mlada redateljica Rajna Racz

Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor). Uz njih u predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev. 


U autorskom timu prestave su koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković te oblikovatelji svjetla i zvuka Dalibor Fugošić i Saša Predovan

Patrijarhat nikoga ne štedi u našem svijetu: niti muškarce niti žene. Naša glavna pretpostavka jest da ne postoje junaci niti njihove žrtve. Svi su oni žrtve junačkih ideologija čiji su smjerovi i prilazi duboko zameteni, a djeluju kao da su ih protagonisti sami sebi nametnuli.

Rajna Racz

Nakon premijere 18. siječnja, reprize predstave na programu su 19., 20. i 21. siječnja te 7., 8., 10. i 11. veljače, a podsjećamo, sve se izvode u Exportdrvu.


Redateljica Rajna Racz i glumci Judita Franković Brdar i Dean Krivačić rekli su da uoči premijere noćima sanjaju Yermu. Neva Funčić provjerila je zašto:

Yerma je željna i žedna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici