Hrvatski radio

Radio Rijeka

I muzeji mogu imati spilje! Kaštel Zrinski nudi nešto novo

30.11.2022.

14:34

Autor: Nenad Lučić

Detalj špiljskog postava: čija je to vilica?

Detalj špiljskog postava: čija je to vilica?

Foto: - / Prirodoslovni muzej Rijeka

Osamnaest mjeseci je prošlo otkad je prostor Kaštela Zrinskih u naselju Brod na Kupi oplemenjen novim izložbenim postavom "Divljina s pogledom na more" koji posjetiteljima nudi opsežan prikaz prirodnih posebnosti Gorskog kotara. Prirodoslovni muzej iz Rijeke postav je nadogradio dijelom muzejske spilje, osmišljene prema obilježjima goranskog speleološkog objekta Hajdova hiža.

Urediti dio izložbenog postava koji prezentira spilje, odnosno goranski podzemni krš, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke Željka Modroć Surina ocjenjuje važnim, jer on u nadzemnom i podznemnom dijelu oblikuje klimatske uvjete, a time utječe i na bioraznolikost. 


Osnovna karakteristika podzemlja vezana je uz manjak svjetlosti, a time i hrane, tako da je podzemni svijet uglavnom ovisan o hrani s površine. Iako je život u podzemlju malobrojan i rijedak, on je zanimljiv, a njegovom održanju pridonosi činjenica da u spiljskom svijetu ima manje predatora i da su uvjeti života stabilni. 

Detalj muzejske spilje: čovječja ribica i podzemni potočić

Detalj muzejske spilje: čovječja ribica i podzemni potočić

Foto: - / Prirodoslovni muzej Rijeka

Posjetitelji muzejske spilje u njoj će moći saznati više o današnjim, ali i nekadašnjim, odnosno fosilnim stanovnicima podzemlja te tragovima što ih je čovjek nekad, a i danas ih ostavlja u spiljama. 


Gosti mogu vidjeti i način na koji se voda prelijeva kroz spiljske kamenice, čuti zvukove karakteristične za spilje, ali osjetiti i iskustvo potpunog mraka koji u spiljama vlada.


Otvaranje muzejske spilje poticajan je za realizaciju niza planiranih ideja u budućnosti, poput uređenja slatkovodnog akvarija, tererija s poskokom te zbirke gljiva.

Dobar motiv za to mogu biti pokazatelji posjećenosti kaštela koji su lani dosegnuli 10 tisuća gostiju, a i u ovoj godini ima razloga za optimizam jer je zabilježen znatan broj učeničkih i agencijskih grupa, po čemu taj prostor ne zaostaje za matičnim objektom Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. 


Ohrabruje i podatak da nedavne poplave u dolini Kupe nisu prouzročile znatnije štete na izložbenom postavu, a u dogledno se vrijeme očekuje sanacija oštećenja na zidovima i instalacijama. Poslušajte:

Čega ima u muzejskoj spilji?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.