Hrvatski radio

Radio Rijeka

Imate li program za riječku kandidaturu za EPK?

26.11.2014.

18:50

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za kulturu Grada Rijeke raspisao je poziv za predlaganje programa za projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Prihvaćeni programi bit će dio prijavne dokumentacije Rijeke za hrvatski grad koji će biti europska prijestolnica kulture.

Predloženi programi moraju biti povezani s konceptom kandidature i moraju biti novi, što znači da ne smiju biti već izvođeni, stoji u pozivu. Zainteresirane se upućuje da programe predlažu na konceptu utemeljenom na pojmovima kao što su luka, rad, različitost i voda

"Oni zajedno tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke. U njima se istodobno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, poštovanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju", navodi se u pozivu.

Potpisani su sporazumi o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, Primorsko-goranskom županijom i Gradom Opatijom kao prvim partnerima, a s njima se dogovaraju zajedničke akcije vezane uz pripremu kandidature, rekao je pročelnik gradskoga Odjela za kulturu Ivan Šarar

Šarar je najavio osnivanje zaklade za lakše prikupljanje novca za kandidaturu, kao i radne skupine za izradu prijedloga programa Rijeka EPK 2020. Tu bi radnu skupinu činili svi ravnatelji kulturnih ustanova Rijeke i Primorsko-goranske županije te vanjski suradnici Karin Šerman, Lidija Nikočević, Janka Vukmir, Goran Lisica Fox, Hrvoje Ivanković, Feđa Vukić i Branimir Pofuk

Rok za podnošenje prijedloga je 15. siječnja 2015. Rijeka kandidaturu mora podnijeti do 17. travnja sljedeće godine, u lipnju će se znati je li ušla u drugi krug, a u prosincu 2015. ili siječnju 2016. odlučit će se koji će hrvatski grad biti odabran za europsku prijestolnicu kulture.

Prijedlog slogana riječke kandidature je Rijeka 2020. - Luka različitosti / Rijeka 2020 – Port of Diversity. Prema odlukama Europskog parlamenta i Vijeća, po jedan hrvatski i irski grad će 2020. godine biti proglašeni europskim prijestolnicama kulture. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.