Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba hlebinske naive primorskog podrijetla

15.05.2014.

19:37

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naivno slikarstvo na primorski način - to je rad cijenjenoga i sve poznatijega riječkog umjetnika Tihomira Ivančana, a njegove slike su do 6. lipnja izložene u galeriji "Laurus" u Lovranu.

Širom svijeta poznata hrvatska naivna umjetnost prošle je godine zaštićena od strane UNESCO-a kao dio hrvatske kulturne baštine. Iako ovakva umjetnost slikanja na staklu potječe iz Podravine, i Rijeka ima svog naivca. Riječanin Tihomir Ivančan jedan je od najmlađih slikara naive u Hrvatskoj i član Hlebinskog društva slikara i kipara naive.

Njegove slike možete pogledati u galeriji Laurus u Lovranu od 15. svibnja, kada je otvorena samostalna izložba Fantazije i realnosti u svijetu naive. Nakon izložbi u Bruxellesu, Madridu, Moskvi i Austriji, radoveTihomira Ivančana publika iz Rijeke i okolice može pogledati do 6. lipnja.

Za svoje je radove Tihomir dobio 3. nagradu stručnog žirija na Bijenalu svjetske naivne umjetnosti u Bruxellesu te American Art Award koju dodjeljuje osam vodećih galerija u SAD-u. Tihomir je pripadnik hlebinske škole slikanja na staklu, a naiva koju stvara usko je povezana s primorskim krajem u kojem živi. Uz slikarstvo, Tihomir piše i priče o svojim slikama koje su na otvorenju izložbe čitale članice Udruge studenata kroatistike Idiom. 

Dio Tihomirovih radova pogledajte u našoj fotogaleriji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.