Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba i film riječkih autora o F. Drenigu predstavljaju se Trstu

12.11.2014.

10:34

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba ''Drenig: talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950./Drenig: contatti culturali italo-croati 1900 – 1950'' Ervina Dubrovića bit će otvorena u srijedu 12. studenoga u 18:30 u Trstu u Palazzo Gopcevich, u Civici musei di Storia ed Arte. Prvi put bit će predstavljen i dokumentarni film ''Drenig – karika koja povezuje''.

  Foto: Drenig 1934.-1940.

Izložba, što je prošle godine bila postavljena u Muzeju grada Rijeke, ostvarena je u suradnji Muzeja grada Rijeke i Società di Studi Fiumani iz Rima, uz podršku Grada Rijeke i Talijanske unije – Unione italiana u Rijeci. U Trstu je izložba postavljena u Sala "Attilio Selva", na Canal Grande.

Izložba o Francescu Drenigu (Rijeka 1892.- Fabriano 1950.), Riječaninu i Talijanu hrvatskog i slovenskog porijekla, koji je u teškim vremenima između dvaju ratova preuzeo misiju upoznavanja Italije s hrvatskom i južnoslavenskim kulturama, ujedno govori o riječkom kulturnom životu i općenitim hrvatsko-talijanskim mostovima u složenom kontekstu burnih povijesnih prilika prve polovice dvadesetog stoljeća. Postav čine povijesni panoi, Drenigovi portreti i izvorne autorske fotografije što ih je snimao tridesetih godina.

Na izložbi će prvi put biti predstavljen i dokumentarni film Drenig – karika koja povezuje. Koncept i scenarij potpisuje Ervin Dubrović, režiju i realizaciju Bojan Kukuljan, a film je priređen na osnovu arhivskog filmskog materijala te fotografija i građe iz zbirki Muzeja grada Rijeke. Izložba će biti otvorena do 7. prosinca, a iduće godine gostovat će i u Milanu i Rimu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.