Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba i konferencija Moje, tvoje, naše - Šećer posvuda

31.03.2022.

08:07

Autor: Tatjana Sandalj

Vedute iz palače Tršćansko-riječke privilegirane kompanije

Vedute iz palače Tršćansko-riječke privilegirane kompanije

Foto: - / Fokus Grupa

17. izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše u produkciji riječke Udruge Drugo more izložbom i konferencijom bavi se temom "Šećer posvuda", odnosno povijesnom i suvremenom važnosti šećera. Umjetnici i izlagači na konferenciji okupit će se u riječkoj Filodrammatici od 31. ožujka do 2. travnja. 

Zašto Moje, tvoje, naše promišlja šećer i njegovu ulogu u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini? Šećer se kao zaslađivač u Europi pojavio u vrijeme križarskih ratova, postavši luksuznom robom koja je imala važno mjesto u imperijalizmu, kolonijalizmu, kapitalizmu i globalizaciji. 


Austro-Ugarska je u Rijeci polovicom 18. stoljeća otvorila prvu rafineriju šećera koja je imala monopol na tržištu carstva i time je periferni grad zakoračio u globalne tokove kapitala. To znači i u mračne procese tadašnje industrijske proizvodnje, kao što su prisilni rad i robovlasništvo. Kroz povijest je šećerna repa uzgojena u Europi ozbiljno konkurirala šećernoj trsci iz tropskih zemalja, a proizvodnja se danas opet seli u prostore gdje je radna snaga jeftinija. Tržištem dominiraju velike međunarodne kompanije, a brojne lokalne tvornice šećera postupno se zatvaraju.


Kolektivna izložba "Šećer s istoka" mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa, bit će otvorena u Galeriji Filodrammatica u četvrtak 31. ožujka u 18 sati. Putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera, kreće od karikature francuskog crtača Honoréa Daumiera iz 1838. godine na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast. 


Na izložbi su predstavljeni i Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, svakim danom osim nedjelje i praznika poslijepodne uz besplatan ulaz.


Šećer kao prizma povijesti brojnih društvenih fenomena i prevrata bit će tema dvodnevne hibridne konferencije "Šećer posvuda", koja će se, osim u velikoj dvorani Filodrammatice, moći uživo pratiti na Facebook i YouTube stranicama Drugog mora. 


U petak 1. travnja na rasporedu su tematski paneli Mapiranje u 17 sati i Dekolonizacija periferija u 19 sati. Predavači su professor emeritus sociologije Dale W. Tomich sa Sveučilišta Binghamton, New York, umjetnik i kustos Ferenc Gróf, povjesničarka i kulturologinja Catherine Baker sa Sveučilišta Hull u Velikoj Britaniji, osnivači i voditelji centra za suvremenu umjetnost < rotor > iz Graza Anton Lederer i Margarethe Makovec te Iva Kovač i Elvis Krstulović iz Fokus Grupe. 


U subotu 2. travnja s početkom u 11 sati, na panelu pod nazivom "Rad šećera" prezentacije će održati britanski slobodni arhivar Kolya Abramsky, argentinska umjetnica i nekadašnja članica umjetničke skupine Grupo de Arte de Vanguardia de Rosario Graciela Carnevale i slovačka umjetnica i kustosica Ilona Németh, pokretačica projekta Eastern Sugar koji se bavi istraživanjem povijesti i postupnim nestajanjem slovačke industrije šećera. 


Konferencija će biti na engleskom jeziku, dio govornika izlaganja će održati putem videolinka, a ulaz je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.