Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba u MMSU: kako je modernizam pobijedio socrealizam

06.10.2014.

15:26

Autor: Biserka Belić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba slika, skulptura i dokumentacije iz fundusa riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti „Socrealiza/M/odernizam", što se otvara u srijedu 8. listopada, sukobljava vrijeme rigidnog socrealizma 40-ih i modernističku umjetnost 50-ih godina prošlog stoljeća.

Bit će izložene slike, crteži i skulpture nastali od 1945. godine do kraja pedesetih. U tom je razdoblju, nakon vremena politički i svjetonazorski uvjetovane socijalističke stvarnosti, uslijedio rez – prekretnica koja je otvorila put ka suvremenosti i novome likovnom jeziku.

Galerija likovnih umjetnosti u Rijeci osnovana je 1948. godine, a otvorena 1949. na drugom katu Guvernerove palače, tadašnjega Gradskog doma kulture. Pripreme za otvaranje vodio je akademski slikar Vilim Svečnjak, a 1951. direktor Galerije postaje povjesničar umjetnosti Boris Vižintin. U zgradu u Dolcu Galerija seli 1956. godine, a 1962. mijenja ime u Moderna galerija. Godine 1999. postojećem imenu dodaje se naziv Muzej moderne i suvremene umjetnosti, što definitivno postaje 2003. godine.

U tom se razdoblju održala i jedna od najavangardnijih manifestacija u povijesti riječkog Muzeja – izložba Salon 54. Upravo je to događanje, kao prodor u modernost, središte izložbe Socrealiza/M/odernizam. Uz umjetnine koje su u fundusu ostale nakon održavanja Salona, prikazat će se dokumentacija Muzeja iz tog doba, fotografije otvorenja i postava Salona te izbor iz likovne kritike. 

Idejni začetnik Salona 54, izložbe koja u povijesti Muzeja ima izniman značaj, bio je Boris Vižintin, direktor tadašnje Galerije likovnih umjetnosti (današnji MMSU). On je uz grupu mladih povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara iz Ljubljane, Zagreba i Beograda organizirao prvu izložbu u tadašnjoj državi na kojoj su izložena djela apstraktne umjetnosti.

U sklopu izložbe održat će se i četiri predavanja: Vjeran Pavlaković govorit će o kulturi sjećanja, Daina Glavočić o Viži kao pokretaču riječkih salona, Sandra Križić Roban predstavit će knjigu Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas, a tema Ljiljane Kolešnik je Salon 54.

Uvod u otvorenje izložbe, što bi trebala postati stalni postav, bit će u Malom salonu, gdje će se predstaviti talijanski umjetnik i preformer Giovanni Morbina koji propituje fašizam i njegove današnje primjere ekstremističkih političkih skupina, najavljuje ravnatelj muzeja Slaven Tolj.

Giovanni Morbina Riječanima će se predstaviti već danas (ponedjeljak) preformansom što u 17 sati počinje ispred Malog salona, a predviđeno je da završi na Molo longu. Događaj će se snimati i prikazati na otvorenju njegove izložbe u Malom salonu u srijedu u 20 sati.

Izložbu Socrealiza/M/odernizam postavili su svi kustosi riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Otvorenje je u srijedu 8. listopada u 21 sat, a ostaje otvorena do 16. studenoga. Najavljuje Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.